fredag 20 april 2012

Skaldjursrisotto med hummer, räkor och musslor

Den här mumsiga risotton åt Anette och jag förra helgen och receptet är från Allt om mat. I originalreceptet skulle det inte vara med parmesan, men visst tusan ska man ha det!

"Krämig risotto av musselbuljong, fänkål, en gnutta saffran och massor av goda skaldjur."

2 port

500 g blåmusslor med skal
1 vitlöksklyfta
1 + 1 shalottenlök
1 msk + 1 msk smör
1 dl + 1 dl vitt vin
1 msk konc hummerfond
3 dl vatten
250 g räkor med skal
1 kokt hummer
0,5 fänkålsstånd
1,5 dl risottoris
0,5 krm saffran
40 g färsk babyspenat
1 krm svartpeppar
ev 0,5 dl vatten
2 dl grovt riven parmesan

Skrubba musslorna, släng bort trasiga och de som inte sluts när du knackar på dem. Skala och finhacka vitlök och 1 shalottenlök. Fräs löken i smör. Häll på 1 dl vitt vin, hummerfond och vatten. Koka upp. Lägg i musslorna och låt koka 5 minuter. Plocka upp musslorna med en hålslev och sila musselbuljongen. Spara den till risotton. Släng bort de musslor som inte öppnats.

Skala räkorna och halvera hummern. Plocka ut allt kött ur den och knäck klorna. Försök få ut dem hela. Förvara skaldjuren kallt fram till servering.

Skala och skiva 1 shalottenlök. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Spara fänkålsdillen till garnering om det finns på fänkålen. Fräs lök och fänkål i smör. I med ris och saffran. Fräs ca 1 minut. Häll på 1 dl vitt vin och en fjärdedel av musselbuljongen. Låt buljongen koka in under omrörning. Fortsätt att späda med den resterande musselbuljongen. Koka tills riset har en krämig konsistens, det tar ca 20 minuter.

Vänd ner spenat, räkor, musslor och hummerkött i risotton. Konsistensen på risotton ska vra lös och krämig. Får den stå en stund kan man behöva tillsätta vatten. Garnera risotton med hummerklor och eventuellt fänkålsdill. Mal över svartpeppar och servera.

-Mama Skogly ♥

1 kommentar:

  1. Vad läckert och gott det ser ut! Den gula färgen från saffran blir man glad av! :)
    Kanske ska prova göra något liknande med blomkålsris...
    Jag undrar: har du slutat äta lågkolhydratskost? :)
    Ha en fin helg!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera