tisdag 15 maj 2012

Grillad lax med anjovis- och örtsalsa

Lördagens varmrätt var supergod. Low carbare äter utan potatis. Hur gott som helst.


600-800 g färsk lax
1 lime
1 tsk citronpeppar
en nypa chiliflakes

Skär skåror i laxen och gnugga in lime + kryddor. Låt stå en timme.
Grilla i ugnen 225 grader ca: 12-15 minuter. Ta ut och strö på grovsalt.

En aubergine strimlad med osthyvel. Låt ligga en timme välsaltat vatten med en pressad vitlöksklyfta i.
Häll bort vattnet men ta med vitlöken.
Stek i en matsked smör och lite olivolja tills den får färg och mjuknar. Låt svalna.

Ansjovis- och örtsalsa:

1 burk ansjovisfilé (125 g)
1 kruka korianderblad
1 kruka persiljeblad
1 vitlöksklyfta
2 tomater, i klyftor
saften av 1 lime
1 tsk dijonsenap
1 dl riven parmesan
2 msk olivolja
2 msk vatten
1 creme fraicheburk

Stoppa allt i en mixer och kör!
ev salt och svartpeppar (smaka av först)

Tillbehör: 6 stora fasta potatisar skurna i klyftor och stekta i ugn 30 minuter (eller tills lite bruna och mjuka) 225 grader med olivolja , grovsalt och en nypa chiliflakes

ett paket färgglad blandad sallad gärna med rödbetor i
1/2 dl valnötter
1/2 dl pistachnötter

Lägg upp salladen på ett stort fat. Fyll på med aubergine, nötter och till sist laxen. Häll över salsa. Strö lite riven parmesan över och dekorera med örtblad. Servera med potatis i en skål bredvid eller sätt den i salladen.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar