onsdag 27 juni 2012

Chokladkladdtårta med daimgrädde

Idag firar vi att vår Alfred fyller 6 år. Vi har bakat tårta som ska garneras och gjort fyllningar till smördegsflarn som ska bjudas på. Recept kommer, om det blir lyckat, dvs.

Svärmor bjöd på tårta förra veckan. Den var mäktig och chokladig. Receptet är ur en Allers.



Chokladkladdtårta med daimgrädde

10-12 bitar

200 g mörk choklad
200 g smör
3 ägg
2 dl socker
1 krm salt
2,5 dl vetemjöl

Daimgrädde:
3 dl grädde
50 g mörk choklad
2 dubbeldaim
0,5 liter färska jordgubbar
citronmeliss

Sägg ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund springform, ca 24 cm i diameter. Bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med smöret i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från plattan. Rör ner äggen och sockret i chokladsmeten. Rör om till slät konsistens. Vänd ner salt och mjöl, rör så den blir slät. Bred ut smeten jämnt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Den får gärna vara lite kladdig när den tas ut. Låt kallna i formen.

Daimgrädden:
Koka upp 0,5 dl av grädden. Ta kastrullen från plattan och bryt ner i den varma grädden så chokladen smälter. Rör till slät konsistens och låt kallna till rumstemperatur. Vispa resten av grädden och vänd ner den svala chokladkrämen. Grovhacka daimen och i med 3/4 av hacket i chokladgrädden. Lossa den kalla kakan ur formen och klicka på chokladgrädden. Garnera med jordgubbarna och strö över resten av daimhacket. På med lite citronmeliss.

-Mama Skogly ♥

3 kommentarer:

  1. Vilken ljuvlig tårta! Vill ha :)

    SvaraRadera
  2. Grattis till sonen! :)
    Tårtan ser mycket god ut! :)
    Kram

    SvaraRadera
  3. Åh vad gott det ser ut! Daimgrädde låter ju inte helt fel ;) Kram

    SvaraRadera