måndag 25 juni 2012

Västerbottensruta med lax, räkor och rom

Den här bad boyen har jag bloggat om förut, men då hade jag annan topping. Det här är midsommarens förrätt som vi stod för. Enkel att göra och ljuvligt god.



Västerbottensruta med lax, räkor och rom

8 port

200 g riven västerbottensost
1 rulle kyld smördeg (250 g)
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 stor rödlök
1,5 dl gräddfil
sikrom
16 skivor rökt eller gravad lax
1 påse räkor
salt och peppar
dillvippor till garnering

Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel. Förgrädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna. Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. (Värm eventuellt i ugnen så den blir ljummen). Garnera med creme fracihe, lax, räkor, rom, rödlök och dill.



-Mama Skogly ♥

1 kommentar:

  1. Gud vad gott det låter! Funderar på att göra något liknande med med lchf-pajdeg/botten...
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera