onsdag 26 september 2012

Helstekt oxfilé med kantarellrisotto och rödlöksmarmelad

Om jag skulle vara med i Halv 8 hos mig så är det här huvudrätten jag skulle bjuda på. Jisses, så gott! Kära nån. Crapedidoodle. Till detta delade vi på en flaska Couvent des jacobins, 115 riksdaler på El Bolagos som var jättegott till.


Helstekt oxfilé:

oxfilé i bit
salt och peppar

Bryn oxfilén i smör så hela biten får stekyta. Stick in en termometer i den tjockaste delen. In i ugnen på 150 tills köttet har en innertemperatur på 55 grader, beroende på hur röd/rosa du vill ha den. Låt vila.

Kantarellrisotto:

4 port

500 g kantareller
1 msk smör, till stekning
1 l hönsbuljong
2 shalottenlökar
20 g smör
4 dl arborio- eller avorioris
1 dl vitt vin
20 g smör
1 riven parmesanost
salt
nymalen peppar

Fräs svampen i en stekpanna med lite smör.
Koka upp buljongen.
Fräs löken i en kastrull med smör. Lägg i hälften av svampen och rör ner riset. Svetta tills riskornen är täckta av en tunn hinna fett och är lätt transparent.
Slå i vinet och låt det koka in, späd med en skopa kokande buljong under ständig omrörning. Fortsätt att späda och röra om vart annat, tills riskornet har en liten kärna kvar, det vill säga att det har ett lätt tuggmotstånd.
Drag pannan av plattan precis innan det är klart eftersom riset efterkokar något.
Tillsätt smör och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
Låt risotton vila i 5 minuter, vänd ned den resterande svampen.

Rödlöksmarmelad:

3 rödlökar
4 msk smör
3 msk balsamvinäger
cA 5 msk farinsocker eller strösocker
1 krm salt

Börja med rödlöksmarmeladen.
Skiva löken tunt, fräs den i smöret tills den mjuknar.
Tillsätt vinäger och socker. Koka under lock 15 minuter. Rör någon gång undertiden. Fortsätt koka under lock på svag värme tills den börjar tjockna. Smaka av med lite salt. Låt kallna.




-Mama Skogly ♥

3 kommentarer:

  1. Gud, vad underbart gott det låter! Helstekt oxfilé är såååå gott! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Det var fabulicious, kan jag säga.

    SvaraRadera
  3. Det här både låter och ser fantastiskt gott ut! :)
    Ha en riktigt härlig fredag!
    / Sonja

    SvaraRadera