onsdag 30 januari 2013

Cheesecake med pepparkaksbotten

Så här en dryg månad efter jul passar det väl utmärkt med en pepparkakscheesecake. Den här fick vi smaka hos svärmor och svärfar under julgrötskvällen. Har inte fått tag i receptet förrän nu så här kommer det. Hon hade gjort den på glutenfria pepparkakor så alla i sällskapet skulle kunna äta den. Gott!


Cheesecake med pepparkaksbotten

1 kaka, 8-10 bitar

Botten:
150 g pepparkakor
75 g smör

Fyllning:
3 ägg
400 g philadelphiaost
1,5 dl socker
2 tsk finrivet apelsinskal
1 dl färskpressad saft från apelsin

Topping:
3 dl creme fraiche
3 msk florsocker
2 tsk vanlijsocker

Garnering:
malen kanel

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Krossa kakorna till fina smulor. Smält smöret och häll ner i smulorna. Rör samman.
3. Strö ut massan i springform (21 cm diam). Platta ut så den blir jämntjock.
4. Grädda botten i nedre delen av ugnen 8-10 minuter.Ta ut och sänk värmen till 175 grader.
5. Fyllning: Rör ner äggen, ett i taget, i philadelphiaosten och rör smeten slät mellan varje. I med socker, skal och saft från apelsin. Rör smeten slät.
6. Häll ostsmeten i formen och ställ in den i nedre delen av ugnen. Grädda tills smeten näst intill stannat, ca 40 minuter. Den bör fortfarande vara lite dallrig i mitten. Ta ut formen ur ugnen.
7. Topping: Blanda samman alla ingerdienserna. Häll krämen jämnt över kakan och ställ in den i ugnen i ca 5 minuter eller tills cremen stannat.
8. Låt kakan svalna och ställ den i kylskåp för att kallna.
9. Lossa den kalla kakan ur formen vid servering och sikta över malen kanel, gärna genom ett spetsmönstrat tårtpapper. Garnera med kumquater i skivor.


-Mama Skogly ♥

1 kommentar: