Så här en dryg månad efter jul passar det väl utmärkt med en pepparkakscheesecake. Den här fick vi smaka hos svärmor och svärfar under julgrötskvällen. Har inte fått tag i receptet förrän nu så här kommer det. Hon hade gjort den på glutenfria pepparkakor så alla i sällskapet skulle kunna äta den. Gott!
Cheesecake med pepparkaksbotten
1 kaka, 8-10 bitar
Botten:
150 g pepparkakor
75 g smör
Fyllning:
3 ägg
400 g philadelphiaost
1,5 dl socker
2 tsk finrivet apelsinskal
1 dl färskpressad saft från apelsin
Topping:
3 dl creme fraiche
3 msk florsocker
2 tsk vanlijsocker
Garnering:
malen kanel
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Krossa kakorna till fina smulor. Smält smöret och häll ner i smulorna. Rör samman.
3. Strö ut massan i springform (21 cm diam). Platta ut så den blir jämntjock.
4. Grädda botten i nedre delen av ugnen 8-10 minuter.Ta ut och sänk värmen till 175 grader.
5. Fyllning: Rör ner äggen, ett i taget, i philadelphiaosten och rör smeten slät mellan varje. I med socker, skal och saft från apelsin. Rör smeten slät.
6. Häll ostsmeten i formen och ställ in den i nedre delen av ugnen. Grädda tills smeten näst intill stannat, ca 40 minuter. Den bör fortfarande vara lite dallrig i mitten. Ta ut formen ur ugnen.
7. Topping: Blanda samman alla ingerdienserna. Häll krämen jämnt över kakan och ställ in den i ugnen i ca 5 minuter eller tills cremen stannat.
8. Låt kakan svalna och ställ den i kylskåp för att kallna.
9. Lossa den kalla kakan ur formen vid servering och sikta över malen kanel, gärna genom ett spetsmönstrat tårtpapper. Garnera med kumquater i skivor.
-Mama Skogly ♥
Ja, vad gott! Jag äter gärna pepparkakor igen :)
SvaraRadera