måndag 15 juli 2013

Kassler- & primörpaj

Min svärmor Signe bjöd på en paj som var lika god som den var vacker.



Kassler- & primörpaj

4 port

Deg:
3 dl mjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
150 g kassler eller rökt skinka
3-4 späna morötter
150 g sockerärter
1 knippe grön sparris

Äggstanning:
3 dl grädde
3 ägg
1,5 dl riven, lagrad ost
2 msk finklippt gräslök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1. Arbeta ihop degen och låt vila kallt i plastfolie ca 20 minuter. Tryck ut i form, ca 24 cm i diameter. Nagga och förgrädda i ugn ca 10 minuter på 200 grader.
2. Strimla kasslern. Skala och skiva morötterna. Ansa sockerärterna. Bryt av nedre delen av sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Lägg i sockerärterna när det återstår 1 minut av koktiden. Spola av med iskallt vatten och låt torka. Skär primörerna i mindre bitar (inte spsrrisen).
3. Fördela fyllningen (ej sparrisen) i pajskalet. Blanda ingredienserna till fyllningen och slå över. Se till att det rinner ner ordentligt. Fördela sparrisen i en ring ovanpå. In i ugnen på 200 grader ca 35-40 minuter. Låt svalna.



-Mama Skogly ♥

5 kommentarer:

  1. Väldigt fin. Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  2. Åh, ser jättesmarrig ut! Sån får jag göra nån dag.

    SvaraRadera
  3. Vilken vacker paj! Perfekt att ta vara på det som odlas just nu. :)

    SvaraRadera