måndag 15 juli 2013

Kassler- & primörpaj

Min svärmor Signe bjöd på en paj som var lika god som den var vacker.



Kassler- & primörpaj

4 port

Deg:
3 dl mjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
150 g kassler eller rökt skinka
3-4 späna morötter
150 g sockerärter
1 knippe grön sparris

Äggstanning:
3 dl grädde
3 ägg
1,5 dl riven, lagrad ost
2 msk finklippt gräslök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1. Arbeta ihop degen och låt vila kallt i plastfolie ca 20 minuter. Tryck ut i form, ca 24 cm i diameter. Nagga och förgrädda i ugn ca 10 minuter på 200 grader.
2. Strimla kasslern. Skala och skiva morötterna. Ansa sockerärterna. Bryt av nedre delen av sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Lägg i sockerärterna när det återstår 1 minut av koktiden. Spola av med iskallt vatten och låt torka. Skär primörerna i mindre bitar (inte spsrrisen).
3. Fördela fyllningen (ej sparrisen) i pajskalet. Blanda ingredienserna till fyllningen och slå över. Se till att det rinner ner ordentligt. Fördela sparrisen i en ring ovanpå. In i ugnen på 200 grader ca 35-40 minuter. Låt svalna.



-Mama Skogly ♥

5 kommentarer: