fredag 4 oktober 2013

Prästostpaj med ansjoviskräm

Ett gott pajrecept, passar även till kräftskivan. Jag brukar ösa i med lite extra ost för då blir den krämigare.



Prästostpaj med ansjoviskräm

ca 8 port

3 dl vetemjöl
125 g smör
½ tsk salt
1 msk kallt vatten
4 stora ägg
2 dl vispgrädde
½ tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
150 g riven prästost

Ansjoviskräm:
1 burk ansjovisfiléer, 125g
10 cm fint strimlad purjolök
2 dl créme fraiche
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
dillvippor

Sätt ugnen på 225 grader.

Nyp ihop mjöl, smör och salt till en deg eller kör ihop snabbt i en matberedare. Tillsätt vattnet och blanda till en smidig deg.

Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Låt stå i frysen 10 minuter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter.

Sänk ugnsvärmen till 200 grader.

Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll i pajskalet. Fördela osten över pajen. Grädda ca 25 minuter tills äggstanningen stelnat. Låt pajen svalna.

Låt ansjovisen rinna av. Hacka den fint. Blanda ansjovis, purjolök, créme fraiche, salt och peppar. Toppa med dill.

Koka sparrisen i lättsaltat vatten 3-4 minuter.
Spola den i iskallt vatten. Låt rinna av.

(recept från Coop)

Tips: Vill man ha den vegetarisk kan man byta ut ansjovisen mot några soltorkade tomater.



-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar