onsdag 30 oktober 2013

Tips till fredagsmyset

Fredagsmys kanske betyder olika för olika personer. För mig är det nåt gott som helst inte ska ta allt för lång tid. Ibland är det bara vi vuxna som ska äta det och ibland ska det passa till barnen också. Här kommer i alla fall några tips på olika rätter som är mums!

(Kvallan på fotona varierar med tanke på att vissa av recepten är från bloggens barndom.)

Saffranspasta med kräftroompah


2-3 portioner

1 burk kräftstjärtar
0,5 gul lök
1 msk skaldjursfond
1 dl vitt vin
1,5 dl grädde
0,5 påse saffran
0,25 fiskbuljongtärning
persilja

färsk pasta

Hacka löken och fräs mjuk i smör. Häll på vinet och grädden. I med fond, buljongtärning och persilja. Slå bort spadet och häll i kräftrumporna, dra stekpannan från plattan. Servera med färsk pasta. Jag hade fettucine. Mums!

Smörstekt halloumi med tomatsalsa



3 tomater
1 liten rödlök
1 kruka basilika
citron
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar
socker

Skär tomaterna i fyra delar och gröp ur dem. Skär tomatköttet i mindre bitar. Hacka löken, basilikan och chilin. I med vitlök och på med oljan, vinägern, salt, peppar och en gnutta socker. Servera med smörstekt halloumi på rostat bröd.

Kasslerpiroger



8 st

1 burk creme fraiche
2 burkar färskost grekisk vitlök
1 vitlöksklyfta
kassler
2 rullar färsk smördeg
ananasringar

Blanda ihop creme fraichen, färskosten och vitlöken. Rulla ut smördegen och skär i 4 lika stora bitar. Bred på lite av röran, lägg på en tunn skiva kassler, bred på lite röra, en till skiva kassler, mer röra, på med en ananasring, på med mer röra.
Vik ihop smördegen över och tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla ägg på pirogerna. In i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg, ca 20 minuter.
Servera med en sås gjord på creme fraiche och sweet chili, samt en god sallad.

Piffigryta



1 grillad kyckling
1 röd paprika
piffi allkrydda
paprikapulver
grädde
vitlök

1. Dela kycklingen i små bitar och fräs upp tillsammans med hackad paprika och vitlök.
2. Pudra över paprikapulver och piffi allkrydda.
3. På med grädde. Koka ihop och smaka av.
4. Servera med ris och en sallad.


Gudfaderns pasta




4 port

valfri pasta
400 g lövbiff i strimlor
smör till stekning
1.5 st hackad gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
300 g färska champinjoner
5 msk tomatpuré
5 dl grädde
salt och nymalen peppar
1 st tjejnäve persilja
2 st grabbnävar riven parmesan

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

2. Fräs köttet i smör i omgångar så att det får finfin yta.

3. Låt det vila på en egen tallrik medan du fräser löken, vitlöken och svamparna. Så där ja, i med tomatpurén nu, rör ihop lite och sedan är det gräddags.

4. Krydda nu med salt och peppar! Smaka av med passion och krydda kanske lite till.

5. Låt det nu småputtra i 5 minuter innan du häller i köttet och låter det puttra vidare ett litet tag till.

6. När såsen och pastan är färdig rör du ihop dem båda i en stor härlig skål, strör persilja och parmesan över och hugger in!

Frasig skinkrulle



ca 6-8 portioner

3 rullar smördeg
500 g rökt strimlad skinka
1 purjolök
1 burk creme bonjour grekisk vitlök
6 dl riven ost

Tina smördegen. Fräs purjon, skinkan och vitlöksosten. Häll av om det blir för mycket vätska. Låt svalna och blanda med riven ost.
Kavla ut smördegen så den blir lite tunnare.Bred på fyllningen och lämna en remsa längs ut.
Pensla uppvispat ägg på den, som klister. Rulla ihop och pensla ägg på ovansidan. Strö över vallmofrön. In i ugnen på 225 grader i 25-30 minuter eller tills den ser klar ut. Servera med god sås och sallad.

Karlssons frestelse



5-6 portioner

14 potatisar
2 gula lökar
600g köttfärs
salt
svartpeppar
4 tsk fransk senap
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
5-6 msk soja
5 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och lök. Strimla potatisen i matberedare och hacka löken. Fräs löken i smöret, i med köttfärsen. I med vitlök, buljongtärning, salt och peppar. Blanda senap, soja och grädde. Varva potatis och köttfärsen i ugnsfast form. Slå över gräddblandningen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Servera med en god sallad och sweetchili creme fraiche.

Sagolikt god musselsoppa med parmaskinka



1 chili
3 sharlottenlök
3 vitlöksklyftor
1 nät musslor
3 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
100 g parmaskinka
300 g cocktailtomater
1 kruka persilja

Rengör och knacka musslorna. De som inte stängs, kastar man. Fräs chili, lök, vitlök och strimlad parmaskinka på hög värme. På med vinet och koka upp. I med musslorna, koka 2-3 minuter. I med delade tomater och grädden. Koka 3 minuter och i med persilja. Smaka av med salt och peppar. De musslor som inte öppnat sig, slänger man. Servera soppan med ett gott bröd som man doppar i.

Tacogratäng



700g köttfärs
1,5 påsar tacokrydda
1 påse nachochips
1 burk ananas i skivor
2 tomater
1/2 tub mjukost
1 burk hot salsa
ost

Stek kött färsen med kryddorna. Lägg nachos i botten på ugnsfast form. På med köttfärsröran. På med hackad tomat och ananas. Ringla över mjukost. På med en burk salsa och bre ut. Hyvla ost överst. In i ugnen tills osten ser gyllenbrun ut, ca 15 nibuter på 225 grader. Servera med en god sallad, guacamole och vitlökscreme fraiche.

Kycklinggratäng med mango chutney



500 g kycklingfilé
1 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g färska champinjoner
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
½ dl mango chutney
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
2 skivade tomater
1 dl riven ost

Dela kycklingfilén i 4 delar, bryn hastigt runt om och lägg över i en större gryta. Hacka lök och vitlök, strimla paprika och dela svampen i kvartar. Fräs grönsakerna och lägg ner dom i grytan tillsammans med kycklingen. Slå i crème fraiche, grädde, mango chutney, tomatpuré och paprikapulver. Smaka av med sambal så du får den styrkan du vill ha och låt det sedan småputtra 5-10 minuter.
Häll kycklingsåsen i ugnsfast form, lägg på tomatskivorna och strö på osten . Gratinera 15 minuter på 225 grader. Servera med ris, en grönsallad och mango chutney.

Fyllda frallor med räk- och vitlöksoströra



ca 4 porioner

6 frallor
1 creme fraiche
2 Creme bonjour vitlöksost
1 burk med räkor i lag
dill
gräslök
riven ost

Skär locket av frallorna och gröp ur innehållet. Blanda avrunna räkor, vitlöksost, creme fraiche
dill, gräslök och riven ost. Häll röran i frallorna och lägg på locket. Slå in frallorna i folie. In i ugnen på 200 grader ca 30 minuter, tills osten har smält. Servera med en god sallad och det som blir över av röran.

Fyllda frallor med tacoköttfärs




6 st

6 frallor
tacoköttfärs
2 dl grädde
2 ägg
riven ost

Kapa locket på frallorna och gröp ur innehållet. Fyll med riven ost, tacofärs och toppa med riven ost. Blanda ägg och grädde, peppra. Häll blandningen i frallorna och på med locket. Linda in i folie och in i ugnen på 200 grader i 30 minuter.

Tacokycklingpaj


4 portioner

1 burk Green chili (finns bland tex mex-varorna)
0,5 grillad kyckling
1 gul lök, hackad
1 burk skivade chaminjoner
0,5 burk Thick and chunky salsa
0,5 paket philadelphiaost
lite tacokrydda
3 dl riven ost, t ex cheddar

Rensa kycklingen och skär i mindre bitar. Stek löken i smör. I med kycklingen, svampen och chilin. Låt det bli varmt. I med phil.osten och salsan. Låt puttra en stund. Pudra över lite tacokrydda. Häll blandningen i pajskalet/ugnsfast form. På med den rivna osten och skjuts in i ugnen på 225 grader tills osten är gyllenbrun.

Pasta med gorgonzolasås, bacon och kräftstjärtar





250 g färsk pasta
150 g gorgonzola picante
150 g kräftstjärtar
5 dl grädde
250 g bacon
en halv låda hela körsbärstomater

Stek baconet. Häll på grädde, smula ner osten och i med tomaterna. Låt koka ihop. Det gör inget att tomaterna spricker. Koka pastan. Just innan servering, häll i nästan alla kräftstjärtar och rör om. Häll i pastan och rör om. Lägg upp på stort fat och strö över resten av kräftstjärtarna. Ät på dirren.

Köttfärsfyllda canneloni med ostsås


ca 500 g köttfärssås
nästan en hel förpackning canneloni
75 g smör
5 msk mjöl
3,5 dl mjölk
3,5 dl grädde
2 dl ost (jag tog Norrglimt, fd Krutrök)

Koka pastan i fyra minuter. Spola av i kallt vatten. Smält smör i kastrull och i med mjöl. Vispa. Häll i mjölkgräddbalndningen och låt koka upp. När den tjocknat, ta av plattan och häll i riven ost. Värm köttfärssåsen och häll i en ordentlig skvätt av ostsåsen. Rör om. Häll ostsås i botten av ugnsfast form. Fyll pastarören med köttfärsen med hjälp av en leten sked och lägg i formen. När formen är fylld, häll ostsås över. Gratinera på 200 grader i ca 20 minuter. Servera sallad till och gärna en sås på creme fracihe, sambal, fransk senap, vitlök, salt och peppar.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Så många bra tips du bjuder på. Hemma hos oss är det hemmagjord pizza som gäller på fredagar :) Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hemmagjord pizza är ju inte heller dumt!

      Radera