torsdag 26 december 2013

Julmatsrester- några tips

Här kommer några nya och gamla tips på vad man kan göra av överbliven julmat.

Västerbottenspaj med julskinka



Pajdeg:

3 dl mjöl
125 g smör
2-3 msk kallt vatten

Kör i mixer, tryck ut i form, nagga och förgrädda i 200 grader i 10 minuter.

Fyllning:

3 ägg
2 dl grädde
150 g riven västerbottensost
julskinka
paprikapulver

Skär skinkan i strimlor. Blanda resten av ingredienserna och häll i det förgräddade pajskalet. Grädda i ugnen i ca 20 minuter tills fyllningen stelnat. Servera med sallad och en god vitlökssås.

Tunnbrödsrullar med skinka och västerbottensost



8 st

1 mjukt tunnbröd
0,5 dl creme fracihe
1 dl riven västerbottensost
paprikapulver
svartpeppar
0,5 msk sweet chili
3 skivor julskinka

Blanda creme fraichen med ost, paprikapulver, svartpeppar, sweet chili och strimlad skinka. Bred ut på brödet och rulla ihop. Skär i 8 bitar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. In i ugnen på 200 grader i ca 5-8 minuter. Man får passa dem så de inte bränns.

Pasta med skinksås



4-5 port

300 g helgskinka eller julskinka i skivor
3 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 tsk senap
ev grillkrydda
svartpeppar

Strimla skinkan. Riv vitlök. Fräs detta i smör. På med tomatpurén och fräs. Slå över grädden. I med buljongtärning och senap. KOka ihop. Smaka av med grillkrydda och svartpeppar. Servera med valfri pasta.

Janssonrösti med creme fraiche, rom och rödlök



4 port

250 g fast, kall Janssons frestelse
1 ägg
1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
1 msk rapsolja
2 msk smör
ev flingsalt, beroende på hur salt Jansson är

Tillbehör:

2 dl creme fraiche
0,5 citron, skalet
lite citronsaft
0,5 rödlök
100 g rom, gärna sikrom
färsk timjan

Blanda creme fraichen med rivet citronskal och lite citronsaft.
Gör 4 plättar av Jansson, ca 3 centimeter tjocka.
Doppa i uppvispat ägg och vänd i panko. Stek gyllenbruna i smör och olja.
Lägg upp på tallrikar och på med en klick av citron fraichen, rom, rödlök och toppa med färsk timjan.



Skinkpiroger

8 st

1 burk creme fraiche
2 burkar färskost grekisk vitlök
1 vitlöksklyfta
julskinka
2 rullar färsk smördeg
ananasringar



Blanda ihop creme fraichen, färskosten och vitlöken. Rulla ut smördegen och skär i 4 lika stora bitar. Bred på lite av röran, lägg på en ganska tjock skiva skinka, bred på lite röra, en skiva skinka, mer röra, på med en ananasring, på med mer röra.



Vik ihop smördegen över och tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla ägg på pirogerna. In i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg, ca 20 minuter.

Capricciosa-crêpes


4 port

8 plättar
200 g rökt skinka
200 g riven ost
ca 2 dl burk tomatsås
150 g champinjoner
salt
peppar
olja till stekning
2 msk hackad oregano

1.Sätt ugnen på 225°C.
2.Stek 8 plättar
3.Strimla skinkan. Fördela skinkan, 3/4 av osten och tomatsåsen på plättarna. Rulla ihop till rullar. Lägg dem på en ugnsplåt.
4.På med resten av tomatsåsen. Strö över resterande ost och gratinera dem i ugnen i ca 5 minuter.
5.Skiva champinjonerna tunt och stek dem hastigt i en het panna med lite olja. Salta och peppra.
6.Lägg upp crêpesen på tallrikar. Skeda över champinjonerna. Strö över oregano. (Vill man kan man ha svampen i plättarna, men i vår familj är det bara jag som äter det.)

Julskinkssurpris



en lagom stor bit julskinka
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 majsburk
3 dl grädde
grillkrydda
tomatpuré
salt och peppar
mjöl

Servera med pasta.

Skär skinkan i skivor och skär sedan i mindre bitar. Hacka löken och fräs den i smör. I med skinkan och riv över vitlöken. Häll på grädde och pudra över grillkrydda. Klicka i lite tomatpuré. Salta och peppra. I med lite mjöl för att reda av den. Jag brukar använda mig av en tesil. Låt tjockna. I med majen och låt det bli varmt. Servera med pasta. Lite ketchup också så är kidsen nöjda.

Saffranspasta med rökt lax



2 port

rökt lax
1,5 dl grädde
0,5 fiskbuljongtärning
0,5 pkt saffran
citron
sambal
svartpeppar

Till servering:
2 port spagge
färsk timjan, repad
riven parmesan

Koka spaggen. Skär laxen i mindre bitar.
Häll grädde i panna, i med smulad buljongtärning, saffran, en skvätt citron, sambal och peppar. Låt koka ihop. I med laxen och låt bli varmt. Servera med repad, färsk timjan och rikligt med parmesan. Mums!

Gravlaxrullar med hovmästarkräm



4 portioner

500 g gravad lax i skivor
200 g naturell färskost
3 msk sötstark senap
3 msk finhackad dill

Garnering: gräslök, ev crostini till servering

Lägg ut en bit plastfolie och täck en yta på ca 25 x 25 cm med laxskivor omlott.
Blanda ihop färskost med senap och dill.
Bred ostblandningen på laxskivorna och rulla ihop med hjälp av plastfolien.
Spänn plasten hårt runt rullen och låt vila i kylen till servering.
Vid servering, skiva upp laxrullen i 1,5 cm tjocka skivor.
(recept från Mersmak)

Kalkon- och potatisgratäng

ca 400 g kalkonkött (benfritt)
5 dl sås till kalkon (bl a grädde, hönsbuljong, svartvinbärsgelé, soja, peppar, fransk senap)
12 potatisar
salt och peppar

Skala potatisen och strimla i matmixer till Jansson-stavar. Lägg i form och på med salt och peppar. Strimla kalkonköttet och blanda med potatisen. Slå över såsen och rör om. In i ugnen på 225 grader i ca 1 timme. Servera med gelé.



-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar