måndag 27 januari 2014

Hel kokt kyckling och kycklingfond

Det var extrapris på färsk, hel kyckling för någon vecka sedan. Passade på att koka fond som jag frös in. Tänkte göra en god soppa på det nån dag. Själva kycklingen blev suuuupergod och mör. Servera den gärna med kokt potatis och en god gräddsås med gelé och en sallad.



Hel kokt kyckling med rotfrukter

Antal portioner: 4

1 stor kyckling
1 gul lök
20 g rotselleri
00 g fänkål
2 morötter
1 palsternacka
30 g kålrot
1 lagerblad
3 vitpepparkorn
1 msk salt
3 salladslökar

1. Ansa, skala och skär lök, selleri, morot, palsternacka, fänkål och kålrot i mindre bitar. Lägg rotsakerna tillsammans med kycklingen i en stor gryta.

2. Fyll på med vatten så att det täcker och koka upp. Skumma noga, lägg i lagerblad, salt och vitpepparkorn och koka upp igen. Låt sjuda i ca 50 minuter, innertemperaturen i kycklingen ska nå 75°. Lägg i salladslökarna de sista minuterna av koktiden.

3. Ta upp kycklingen och håll den varm. Fortsätt koka ihop buljongen till ca 1 liter. Kyl buljongen. Avlägsna fettet. Ta av skinnet och skiva upp kycklingköttet.
(recept.nu)



-Mama Skogly ♥

1 kommentar: