måndag 10 mars 2014

Helstekt kyckling med dragonsmör

Den här blev riktigt, riktigt god. Såsen gjorde jag av sky, grädde, kycklingbuljongtärning och sambal. I botten på formen, under kyllingen, hade jag aubergine och champinjoner i bitar. Hade tänkt ha squash istället för aubergine, men det fanns inte. Det är extrapris på färsk hel kyckling på Coop i veckan. Åtminstone här uppe i norr.



Helstekt kyckling med dragonsmör

Antal portioner: 4

1 st hel kyckling (ca 1, 2 kg)
2 dl vitt vin

Fyllning
0.5 st gul lök
2 klyftor vitlök
0.5 st citron, gärna ekologisk, eller väl tvättad
salt och peppar

Dragonsmör
100 g smör
1 tsk torkad dragon
0.5 st citron, finrivet skal
1 tsk salt
peppar

Sås
sky från kycklingen
1 dl crème fraiche

Till servering
t ex ugnsbakade rotfrukter, sallad

1. Tvätta kycklingen invändigt och torka med ett hushållspapper.

2. Skala och skär den gula löken och vitlöken i skivor och citronen i bitar.

3. Blanda lök, vitlök, citron, salt och peppar i en skål och fyll buken med blandningen.

4. Blanda smör, dragon, citronskal, salt och peppar i en djup tallrik.

5. Peta in smöret under skinnet runt om hela kycklingen, spara lite av smöret till senare.

6. Bind upp kycklingen med hushållssnöre.

7. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och bred på resten av dragonsmöret utanpå skinnet, det är lättast att använda handen.

8. Häll över vinet.

9. Ugnsstek kycklingen i 200 grader i 60–70 minuter. Ös då och då med skyn som bildats.

10. Kontrollera så att kycklingköttet är färdigt.

11. Häll skyn som bildats i en kastrull och tillsätt crème fraiche.

12. Vispa och låt alltsammans bli varmt.

13. Servera med t ex ugnsbakade rotfrukter och sallad.
(ur boken Lax och kyckling)



-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar