lördag 27 december 2014

Efterrätter till nyårs

Här kommer några söta tips!

Vit kladdkaka med Kahlua

Har man glassvåffelstrutar hemma, blir det supergott och mortla och sedan bröa formen med det.



Kakan:
250 g vit choklad
200g smör
3 ägg
2,5 dl socker
2 msk Kahlua
2 dl mjöl

Glasyr:
150 g vit choklad
0,5 dl grädde
1 msk Kahlua
florsocker

Till servering:
fruktsallad
vispad grädde

Kakan:
Ugnen på 175 grader. Hacka 250 g vit choklad, smält smöret. Ta kastrullen från plattan och i med chokladen. Rör tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i smörchokladblandningen, likören och mjöl. Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen ca 30-35 minuter. Låt kakan svalna, ställ i kylen.

Glasyren:
Hacka 150 g vit choklad. Koka upp grädden. Ta den från värmen och i med chokladen. Rör tills smeten är jämn. Bred över kakan och sikta över florsocker. Servera med fruktsallad och vispad grädde.

Chokladcheesecake med tryffeltäcke



200 gram färskost te.x Philadelphia
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stycken äggvitor
3 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad
3 / 4 pkt digestiv
50 gram smält smör

Chokladtryffel :
200 gram mjölkchoklad
1 1/2 dl grädde 3 msk smör

Gör så här :

Mixa eller smula digestiven och rör ihop med det smälta smöret. Tryck ut i en rund form, med avtagbara kanter. ( ca 20- 22 cm. ) Riv mjölkchokladen grovt på ett rivjärn.

Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar. Viktigt att äggviteskålen är riktigt ren och torr. Annars går det inte vispa dem tillräckligt fluffigt. Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker – vispa tillsammans till en slät smet. Vispa grädden i en annan skål och vispa den till ett ganska hårt skum. Vispa sedan äggvitor i en till skål och vispa till ett hårt skum (du ska kunna hålla bunken upp och ner, och äggvitorna ska inte rinna ut ) och vänd sedan ner denna i smeten också. Rör ner den rivna chokladen, och vänd om tills det blandat sig. Häll upp smeten i en rund form med avtagbara kanter och täck med plastfolie och ställ i frysen.

Då kan du börja med chokladtryfflen: Bryt chokladen, i mindre delar. Låt grädden och smöret sjuda upp i en kastrull, häll sedan den heta grädden över chokladen och rör tills tryfflen är slät. låt detta svalna i kylskåp innan du brer detta över cheesecaken.

Sedan ska den stå i frysen i minst 6 timmar, men gärna över natten innan du serverar. Ta fram den en kvart innan den ska serveras.

Lakritsbrownie med citronmousse och bär



125 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk lakritspulver
1 krm salt
smör till formen
250 g färska bär (t ex hallon, blåbär och röda vinbär)
florsocker och färsk mynta eller citronmeliss till garnering

Citronmousse
4 1/2 gelatinblad
4 äggulor
2 1/4 dl socker
1 1/2 dl matyoghurt (10 %)
finrivet skal av 1 citron
1 1/2 dl färskpressad citronjuice
4 äggvitor
1 1/2 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Bryt chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen, lägg i chokladen. Rör tills den smält.
Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner i smeten.
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
Citronmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa äggulor och socker i en bunke med elvisp ca 3 minuter. Rör ner yoghurt, citronskal och citronjuice.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa grädden fast.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i en liten kastrull på låg värme. Ta från värmen. Blanda ner lite av äggblandningen i kastrullen. Blanda sedan ner resten. Vänd försiktigt ner grädden och sist äggvitorna.
Häll smeten över lakritsbrownien. Ställ i kylen i minst 5 timmar.
Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Fördela bären över kakan. Pudra över florsocker. Garnera med mynta och citronmeliss.

Tobleronemousse med Tobleronesnittar



Moussen:

4 port

150 gram Toblerone
1 st ägg
2 dl grädde

Dela chokladen i mindre bitar. Smält sedan chokladen i mikron.
Blanda ner ägget i chokladen och rör om ordentligt.
Vispa grädden rätt hårt och vänd ner den i chokladen. Rör om så allt blandar sej men inte mer.
Låt stå svalt 2-3 timmar innan servering.
(recept från kokaihop.se)

Tobleronesnittar:

ca 18 stycken

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
50 g Toblerone

Mixa ihop smör, socker, vaniljsocker, bikarbonat och sirap. Mixa sist i mjölet. Hacka Tobleronen och lägg upp degen på ett lätt mjölat bord. Arbeta in den hackade chokladen. Dela degen i två bitar och tryck ut dem på en bakplåtspappersklädd bakplåt. Grädda i mitten av ugnen, i 175 grader, i ca 10 minuter. Låt längderna svalna något innan du skär dem i trekanter.

Dekorera moussen med spritsad grädde, vackert strössel och jordgubbar. Lägg snitten på plats.

Minicheesecakes med Baileys



ca 12-14 st

Botten:
50 g smör
200 g Maryland cookies double chocolate

Fyllning:
200 g philadelphiaost
3 äggulor
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl Baileys
2,5 dl grädde
50 g Marabou mörk choklad

Garnering:
sprutgrädde
körsbär

Mixa kakorna och blanda med smält smör. Tryck i botten på muffinsformar.
Vispa ost, äggulor, socker och vaniljsocker. I med likören.
Vispa grädden fast och vänd ner i ostblandningen. Riv chokladen grovt och blanda försiktigt ner. Häll upp i formarna och frys i minst 3 timmar. Ta fram 10 minuter innan servering. Garnera och servera.

Äppelcheesecake med kolasås & mandelkrokant



200 gram digestivekex
2 msk ljust muscovadosocker
4 msk smält smör

Fyllning
600 gram cream cheese, t.ex. philadelphiaost
1,75 dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 st ägg
1 dl creme fraiche
6 dl skalade, tärnade äpplen
0,75 dl strösocker
1 tsk malen kanel

Topping:

kolasås ur tub
1 dl strösocker
1 dl mandel
1-2 msk havssalt

Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Rör i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten av en springform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda i 10 minuter. Låt svalna. Vispa osten mjuk och luftig med en elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget, och vispa 1 minut efter varje ägg. Rör i creme fraiche och häll blandningen i formen. Lägg äppelbitarna i en skål och blanda dem med socker och kanel. Fördela äppelskivorna på cheesecakesmeten och grädda kakan i 175 grader i ca 60 minuter eller tills kakan precis har stelnat i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna.


Kanderad mandel: Smält strösocker i en stekpanna. Rör runt tills sockret smält och blivit ljusbrunt. Rör då i 1 dl mandel och ös sedan upp blandningen på en tallrik med bakplåtspapper. Ställ in i kylen en stund så att det blir riktigt hårt. Hacka i mindre bitar.

Ringla kolasåsen över kakan och strö över kanderad mandel och havssalt.

Äppelkladdkaka



10-12 bitar

200 g smält smör
3 ägg
4½ dl socker
3¾ dl vetemjöl
1½ msk vaniljsocker
2-3 äpplen

Sätt ugnen på 175°C.

Vispa ihop ägg och socker och tillsätt det smälta, varma smöret.

Tillsätt mjöl och vaniljsocker och rör ihop allt till en slät smet.
Skala och riv äpplena och blanda ner det i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

Grädda kakan mitt i ugnen i 30-35 min.
Kakan ska fortfarande vara lite kladdig (men inte lös) i mitten när den är klar.
Låt kakan kallna innan servering.

Servera kladdkakan ihop med gammeldags vaniljglass eller vispad grädde och kanel.

Kladdkaka med After eight-glasyr



200 g mörk choklad
3 ägg
2,5 dl socker
200 g smör
3 dl mjöl

Glasyr:
1 dl grädde
25 g smör
20 plattor After eight

Smörj en form med löstagbar kant. Smält smöret i kastrull och bryt chokladen i bitar. Låt chokladen smälta i smöret. Vispa ägg och socker poröst. I med mjöl och chokladblandningen.Häll smeten i formen och in i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20 minuter. Låt kakan sedan svalna innan glasyren ska på.

Glasyren:
Lägg smöret, chokladen och häll grädden i kastrull. Fjuda på och låt det smälta. Bred smeten över kakan och låt stelna.

Lakritspannacotta med hallonsås


4-6 pers

3 gelatinblad
6-8 karameller turkisk peppar
5 dl grädde
0,5 dl socker

Hallonsås:
250 g hallon
1-2 msk socker

Garnering:
myntablad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter. Mortla godisarna till fint pulver. Koka upp grädden. Ta från plattan och i med pulvret och sockret. Rör tills det blandat sig. Krama ur gelatinbladen och i med dem. Rör om. Fördela i glas och ställ kallt minst 3 timmar. Mixa hallonen med sockret till en krämig sås. Häll den över pannacottan. Dekorera med myntablad och servera.

Frusen fluffig polkagrispaj med chokladkolasås



Pajdeg:
20 småkakor med smak av choklad (jag tog Oreos och skippade kakaon)
2 msk kakao
25 g smält smör

Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering

Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten

Kör kakor, kakao och smör i en matberedare. Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff (det ska bli lite klumpigt, rör inte ut fluffet helt!) och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner den i den större mängden kräm. Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
Ta resterande krämoch blanda i några droppar karamellfärg. Klicka ut den röda krämen över den den vita i formen. Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar och gärna blommor.
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig. Servera såsen varm eller kall till pajen.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: