onsdag 18 februari 2015

Cheesecake med karamelliserad mjölk och vitchokladtopping

Nu är jag less på det här! Var feberfri igår men efter lunch kom febran tillbaka. Inte mycket, kring 38, men ändå att man känner sig spak och orkeslös. Och ryggen, kamrater...ryggen...

Sandra på jobbet hade gjort en GRYMT god cheesecake som hon bjöd på till A-lagsfikat i torsdags. Crappy mobilbild, men den här måste ni testa, hörrni! Den går att göra glutenfri genom att byta ut kexen mot glutenfria digestivekex.


Cheesecake med karamelliserad mjölk och vitchokladtopping

Botten:
• 200 gram digestivekex
• 125 gram smör

Fyllning:
• 1 burk karamelliserad mjölk
• 3 ägg
• 200 gram philadephiaost
• 3 dl vispgrädde
• ¾ dl socker
• 1 msk vaniljsocker
• 1 citron, skalet
• 1 msk citronsaft

Topping:
• 200 gram gräddfil
• 250 gram vitchoklad
• ca 2 tsk citronsaft

1. Mixa de glutenfria kexen till små smulor.
2. Smält smöret och blanda med kexsmulorna till en massa.
3. Klä bottnet av en form med löstagbar kant med bakplåtspapper och platta ut kexmassan jämnt på botten. Ställ i kylen medan du lagar fyllningen.
4. Separera äggulorna från vitorna och lägg dem i varsin bunke.
5. Rör ihop äggulorna med philadelphiaost, socker och vaniljsocker.
6. Vispa grädden ganska hårt och blanda ner den i äggsmeten.
7. Riv i skalet från en citron och blanda också ner 1 msk saft i äggvispet.
8. Vispa vitorna till hårt skum och vänd dem försiktigt ner i gräddvispet. Blanda försiktigt till en jämn massa.
9. Bred ut den karameliserade mjölken jämnt ovanpå kexlagret.
10. Häll därefter på gräddvispet och jämna ut.
11. Plasta in och ställ i frysen i ca 2 timmar.
12. Toppingen: Smält den vita chokladen och rör ner den i gräddfilen till en jämn smet. Smaksätt med citronsaft.
13. Häll vitchokladblandningen överst på kakan och ställ sedan tillbaka in i frysen.
14. Ta ut ca 40 minuter innan servering och låt tina.
15. Garnera kakan strax innan servering med t.ex. hallon eller andra bär.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: