tisdag 3 mars 2015

Norsk ärtsoppa

Sjukstugan håller öppet ännu. Danne är inne på sin femte dag med flunsa. Max kom just och klagade över huvudvärk, testade med termometern och han har 38 grader. Ja. Blir man förvånad?

Svärmor Signe som är från Norge bjöd på denna goda, värmande soppa. Receptet har hon fått av sin systerdotter. Supergott!


Norsk ärtsoppa

1,5 kg lättsaltat fläsklägg
500 g gula ärter
1 stor finhackad lök
1 stor sellerirot i tärningar
3 lagerblad
2,5 dl vatten
4-5 morötter i slantar
1 stor purjolök i ringar
4 stjälkar färsk timjan eller torkad
2-3 köttbuljongtärningar

Blötlägg ärterna över natten och slå sedan bort vattnet.
Blanda allt i en kastrull UTOM morötterna och purjolöken.
Koka upp och låt småkoka i 2,5 timmar.
Ta upp köttet och bena ur. Skär köttet i bitar och lägg tillbaka benen i soppan för att koka med.
I med morötterna och purjon efter 2,5 timme och låt puttra i 20-30 minuter.
Ta upp benen och lägg i köttet.
Smaka av med salt.

-Mama Skogly ♥

4 kommentarer:

  1. Ärtsoppa i alla ära, men det hoppar jag över just nu, men brödet ser jättegott ut. Vad är det? Fin blogg, läser ofta. Ha en bra vecka trots allt sjukt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ewa! Brödet är ljusugnsbröd.

      Radera
  2. Ärtsoppa är gott :) Krya på er!

    SvaraRadera