onsdag 1 april 2015

Ghakku-samiska glödkakor

Glad påsk, kära läsare! Hoppas ni får en skön och lugn långhelg tillsammans med nära och kära. Vår påsk spenderar vi i vårt smultronställe Ostvik med kompisar. Jag ska vara så tyst som möjligt och lösa korsord, läsa, se serier och käka god mat.

Idag bjuder jag på supergoda, lite sega glödkakor. Funkar även att göra på muurikka. Åt dessa till frulle med ost och smör och sen till lunch med en indisk gryta. Recept på den kommer nästa vecka.


Ghakku-samiska glödkakor

ca 13 st

25 gram jäst
5 dl vatten
50 gram smält smör
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
11 dl vetemjöl (cirka)
vetemjöl eller grahamsmjöl till utbakning

1. Smula sönder jästen i en bunke. Rör i vatten, smör (gärna ljummet), sirap, salt och vetemjöl. Knåda till en smidig deg, 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i ca. 1 timme.

2. Lägg degen på ett bakbord och dela den i 12-15 bitar. Strö ut lite mjöl och kavla ut varja degbit till en rund kaka. Kavla sedan med en kruskavel på båda sidorna, så tunt som möjligt utan att kaka går sönder.

3. Med mjöl under kakan så går det lätt så går det lätt att lyfta upp. Hetta upp en torr stekpanna på medelstark värme och lägg de utkavlade kakan i pannan, vänd när kakan blivit lite bubblig på ovansidan och fått fin färg på undersidan. Ca. 1-2 minuter på varje sida. Lägg kakorna under en bakduk och sedan i en plastpåse om de inte ska ätas genast, de blir snabbt hårda annars.
(recept från kokaiop)


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Jäklar vad gott. Provade ditt resept ikväll på min muurikka. Fick ut 16 brödkakor.
    Var nyligen i Grekland och där serverar dom gyros/kebab/kyckling i något liknande bröd (inte lika sött).
    Så jag grillade några kyckling filer som jag skivat tunt och låtit dra i någon kryddblandning jag hittade i Grekland. La kycklingen i brödet och la på en "sallad" med tomat, rödlök, paprika, fetaost och min egna chiliolja. Åt det hela som en klämma. Mycket gott.
    Tack för en inspirerande blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad roligt att höra! Det du gjorde låter jättegott! Ha en fin dag!

      Radera