tisdag 29 december 2015

Tips på efterrätter till nyårs

Och här kommer efterrättstipsen. Jag kommer att fylla på med recept ända in i kaklet. Så har ni inte bestämt er för vad ni ska äta, så kika in lite då och då.

Daimmousse


ca 6 port

200 g mjölkchoklad
3 äggulor
4 dl grädde
2 dubbeldaim (en halv dubbeldaim till garnering)

Garnering:
lite daim
sprutgrädde
någon frukt t ex jordgubb, hallon eller körsbär

Bryt chokladen i småbitar och smält den över vattenbad. Grovhacka daimbitarna.

Ta chokladen från värmen och rör i gulorna. Rör kraftigt.

Vispa grädden till fast skum och blanda ner den och daimhacket i chokladsmeten. Spara lite av hacket till garnering.

Häll smeten i portionsglas eller i en större skål. Ställ kallt ett par timmar.

Parfait med punchkopp


1 st

1 äggula
1 msk socker
1 dl grädde
70% Fazer mörk choklad
punch

Knäck ägget och försök spara äggskalet som kopp.
Vispa ihop ägget och sockret.
Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten.
Hyvla flagor av mörk choklad och vänd ner. Häll smeten i liten form.
Tryck ner äggskalskoppen i smeten och in i frysen 2-3 timmar.
Det passar att göra denna just innan gästerna kommer. När man har ätit förrätt, varmrätt och det är dags för efterrätten, så är den lagom frusen.
Precis till servering, häll iskall punch i äggskalet.

Centerpannacotta med nutellagömma


4 st

3 dl grädde
0,25 dl socker
80 gram center
1,75 st gelatinblad
nutella

Till garnering:
vispad grädde
färska hallon
nobless
strössel

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Skär chokladen i två delar.
Värm grädden med sockret. Precis när det kokar, dra åt sidan.
Blanda ner centern och rör tills det löst sig.
Krama ur gelatinbladen och rör ner så att de löser sig.
Klicka upp nutella i vackra glas. Slå över centerröran och ställ kallt i några timmar.
Precis innan servering, garnera.

Minicheesecakes med Baileys


ca 12-14 st

Botten:
50 g smör
200 g Maryland cookies double chocolate

Fyllning:
200 g philadelphiaost
3 äggulor
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl Baileys
2,5 dl grädde
50 g Marabou mörk choklad

Garnering:
sprutgrädde
körsbär

Mixa kakorna och blanda med smält smör. Tryck i botten på muffinsformar.
Vispa ost, äggulor, socker och vaniljsocker. I med likören.
Vispa grädden fast och vänd ner i ostblandningen. Riv chokladen grovt och blanda försiktigt ner. Häll upp i formarna och frys i minst 3 timmar. Ta fram 10 minuter innan servering. Garnera och servera.

Kladdkaka med kinapuffstäcke


Kladdkaka:

125 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Smält smöret. Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Blanda i smöret.
Grädda i en smord springform, ca 25 cm diameter, mitt i ugnen i 150° i 30 min.

Topping:

200 g mjölkchoklad
1 påse kinapuffar, 210 g

Smält försiktigt chokladen i mikron.
Bred chokladen över kladdkakan.
Tryck försiktigt ut kinapuffar över hela kladdkakan.
Låt stelna i kylen i ca 2 timmar. Servera med vispad grädde.

Vita kladdkakemuffins med Baileys



ca 10 små

100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
3-4 msk Baileys

Rör ägg, vaniljsocker och socker. Smält smöret, rör ut chokladen i det och blanda i. Rör ner vetemjölet och till sist likören. Häll smeten i muffinsformar. Baka dem i cirka 15 minuter i 200 grader. Servera gärna med en klick grädde.

Tobleronemousse med Tobleronesnittar


Moussen:

4 port

150 gram Toblerone
1 st ägg
2 dl grädde

Dela chokladen i mindre bitar. Smält sedan chokladen i mikron.
Blanda ner ägget i chokladen och rör om ordentligt.
Vispa grädden rätt hårt och vänd ner den i chokladen. Rör om så allt blandar sej men inte mer.
Låt stå svalt 2-3 timmar innan servering.
(recept från kokaihop.se)

Tobleronesnittar:

ca 18 stycken

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
50 g Toblerone

Mixa ihop smör, socker, vaniljsocker, bikarbonat och sirap. Mixa sist i mjölet. Hacka Tobleronen och lägg upp degen på ett lätt mjölat bord. Arbeta in den hackade chokladen. Dela degen i två bitar och tryck ut dem på en bakplåtspappersklädd bakplåt. Grädda i mitten av ugnen, i 175 grader, i ca 10 minuter. Låt längderna svalna något innan du skär dem i trekanter.

Dekorera moussen med spritsad grädde, vackert strössel och jordgubbar. Lägg snitten på plats.

Isad melon


Antal portioner: 4

Färdigt på: 15 min + tid att halvfrysas ca 2 timmar

1 kg mogen honungsmelon
1 dl vatten
1 dl socker
1 msk citron pressad
citronmeliss
färska bär

Dela och kärna ur melonen, skeda sedan upp den och lägg fruktköttet i en matberedare eller använd en stavmixer för att mixa till en slät smet. Slå citronsaften över och rör om väl.

Koka samman vatten och strösocker i 5 minuter till en sockerlag. Låt svalna och blanda sedan melonköttet med sockerlagen till behaglig soppkonsistens.

Ställ in i frysen ca två timmar, rör om ordentligt efter en timme. Skeda upp i cocktailglas, dekorera med citronmeliss och färska bär.

Underbar kaffe- och Kahluaglass


300 ml vispgrädde
175 gram kondenserad mjölk
2 msk instant espresso pulver
2 msk Kahlua

Riv eventuellt mörk choklad över.

Vispa alla ingredienser tillsammans tills mjuka toppar formas, och du har en härlig, caffe latte-färgad luftig blandning. Häll blandningen i en burk, på med lock och frys i 6 timmar eller över natten. Servera direkt från frysen.

Vaniljpannacotta med vit choklad


2 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
100 g vit choklad

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka upp grädde, vaniljsocker, strösocker och låt sjuda i ca 3 min på låg värme. Låt den vita chokladen smälta ner i gräddkrämn. Ta upp gelatinbladen, krama ur vatttnet och rör sedan ner dem i grädden. Fördela i serveringsglas och placera i kylskåp minst 3 tim eller tills pannacottorna har stelnat. Toppa med blåbär och hyvlad mörk choklad!

2 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
100 g vit choklad

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka upp grädde, vaniljsocker, strösocker och låt sjuda i ca 3 min på låg värme. Låt den vita chokladen smälta ner i gräddkrämn. Ta upp gelatinbladen, krama ur vatttnet och rör sedan ner dem i grädden. Fördela i serveringsglas och placera i kylskåp minst 3 tim eller tills pannacottorna har stelnat. Toppa med blåbär och hyvlad mörk choklad!

Exotisk fruktsallad med vit chokladkräm


8 port

Fruktsalladen;
1 ananas
300 g blå vindruvor
3 kiwi
4 passionsfrukter
saft från 1 lime

Vit chokladkräm;
100 g vit blockchoklad
3 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl florsocker

Skala och halvera ananasen. Skär bort den grova stocken i mitten och skär fruktköttet i små bitar. Skölj, halvera och kärna ur druvorna. Skala och tärna kiwin. Blanda frukten och fördela den i höga glas. Halvera och gröp ur köttet ur passionsfrukterna och häll över limesaften. Låt salladen stå kallt till servering.

Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i kastrull eller i en skål i mikrovågsugn. Låt chokladen svalna något. Blanda grädde, ägg och florsocker och vispa pösigt. Blanda i chokladen och ställ kallt innan servering. Slå upp salladen, ringa chokladkrämen över och servera.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Helt fantastiska desserter. En del känner jag igen, men du har omarbetat dem ordentligt och snyggt.

    SvaraRadera