torsdag 7 juli 2016

Snickersrutor

Svärmor Signe skickade med mig en laddning av dessa supergoda snickersrutor. En riktig höjdare! Receptet är från Allers.


Snickersrutor

ca 25 st

Mördegsbotten:
125 g smör eller margarin
3/4 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula

Kolafyllning:
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
3 dl salta jordnötter

Glasyr:
300 g mörk choklad
2 msk smör
2 msk ljus sirap

1. Mördeg: Hacka snabbt samman alla ingredienserna till en deg.
2. Klä en bakform, ca 22×22 cm, med bakpapper. Tryck ut mördegen jämnt i bottnen och låt stå kylskåpskallt i minst 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 200°. Grädda mördegsbottnen i nedre delen av ugnen i ca 10–12 minuter, eller tills den fått svagt gyllenbrun färg. Låt den därefter kallna.
4. Kolafyllning: Mät upp vispgrädde, sirap, farinsocker och vaniljsocker i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt därefter koka i ca 20 minuter, eller tills den håller 124°. Har man ingen termometer går det bra att droppa lite smet i en kopp med kallt vatten. Då dropparna stelnat och går att rulla till en kula är smeten färdigkokt. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret klickvis under omrörning till en slät smet.
5. Strö ut jordnötterna jämnt över den kalla mördegsbottnen. Häll över kolasmeten. Ställ kylskåpskallt att stelna, det tar ca 1 timme.
6. Glasyr: Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke med smör och sirap. Smält på svag värme över varmt vattenbad eller i mikrovågsugn. Rör om till en slät glasyr och bre ut jämnt över kakan. Låt stå kallt en kort stund så att glasyren stelnar.
7. Skär upp den kalla kakan i bitar vid servering.

Tips
Det går även bra att göra kakan i en rund bakform – skär då i stället upp den i tårtbitar vid servering.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: