fredag 23 december 2016

Saffransbriocher

Fick supergoda bricoher av Erica i julklapp. Jag mumsade på en till frukost, med blåbärssylt på. Ljuvliga! Den fina geléhallongranen har hon också gjort.


Saffransbriocher

40 stycken

25 g jäst
2 msk mjölk
1/2 g saffran
6 dl vetemjöl special
2 msk strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
4 ägg, medelstora

Till pensling:
1 ägg

1. Rör ut jästen i mjölken i en liten skål. Tillsätt smulad saffran i mjölkblandningen. Blanda vetemjöl, socker, salt i skålen till matberedaren med plastkniven monterad. Tillsätt mjölkblandningen och finfördela.

2. Tillsätt smör i klickar och arbeta ihop degen, cirka 1 minut. Tillsätt ett ägg i taget och arbeta degen blank och smidig, cirka 2 minuter. Lägg över degen i en oljad bunke och låt degen jäsa under bakduk, 1 timme. Stöt ihop och sätt på lock och ställ i kylen över natten.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två längder. Dela varje längd i 20 bitar. Rulla till små runda bollar och lägg i smorda tartletteplåtar eller småbrödsformar i papper.

4. Låt briocherna jäsa under bakduk, cirka 45 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med en nypa salt.
Grädda i nedre delen av ugnen 7-8 minuter. Låt svalna på galler. Servera briocherna ljumma, gärna med lite marmelad.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar