tisdag 21 februari 2017

Pasta al forno

I fredags kom syrran och hennes man och vi gjorde Paolo Robertos pasta al forno. Vi gjorde dubbel sats av béchamelsåsen eftersom vi gillar när det är krämigt. Till det drack vi ett gott vin. Se nedan.


Pasta al forno

500 g penne eller annan kort pasta
125 g mozzarella, i små bitar
1,5 dl riven parmesanost

Köttfärssås:
300 g nötfärs
1 st gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 blekselleristjälkar, tunt skivade
2 morötter, skurna i små bitar
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
10 basilikablad
0,5 dl olivolja
2 tsk salt
1 nypa socker

Béchamelsås:
1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
0,5 krm malen vitpeppar
1 nypa riven muskot


1. Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärs, lök och vitlök, blekselleri och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel.

2. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag värme i 30 minuter.

3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.

4. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.

6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.

7. Gratinera i ugn i 20 minuter.




Fontanafredda Ebbio Nr 22300
Langhe Nebbiolo , 2015
Italien 106:-

Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, hallon, ceder, salvia och vanilj. Serveras vid cirka 18° till rätter av lamm- eller nötkött.



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: