måndag 25 december 2017

Pepparkakscheesecake med vit choklad

God fortsättning, gott folk! Nu går vi mot nyårs så här kommer första nyårstipset. Igår njöt vi av julbord och svärmor Signe hade gjort en smarrig efterrätt med krunchig botten och len apelsinglass. Hennes version är glutenfri, gjord på glutenfria pepparkakor och glutenfria digestive. Här kommer originalreceptet från tidningen Hembakat.

Idag har vi den traditionella filmdagen. Vi ska maratonse filmer, käka godis och snacks och ikväll blir det rådjursstek. Good times, good feelings!


Pepparkakscheesecake med vit choklad

12–14 bitar

Botten:
ca 50 g digestivekex (kan bytas ut med pepparkakor)
ca 200 g pepparkakor
80 g smör, smält

Fyllning:
200 g färskost, t ex philadelphia
3 äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde, vispad
150 g vit choklad, smält
3 äggvitor

Garnering:
½–1 apelsin, rivet skal
några pepparkakor

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Krossa pepparkakorna till smulor och blanda dem med smöret. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.


3. Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–9 min. Låt den kallna helt. (Gräddningen i ugnen kan uteslutas, men gör bottnen lite frasigare och att den håller ihop lite bättre).

4. Blanda färskost, äggulor, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.

5. Bred ut smeten på smulbottnen. Riv apelsinskalet och strö det på ytan. Låt kakan stå i frysen i några timmar.

6. Ta fram den ca 20 min före servering. Dekorera med pepparkakor om du vill.




-Mama Skogly ♥

1 kommentar: