tisdag 26 december 2017

Tips på nyårssnittar

Nu dammar jag av några gamla recept och påminner er om dessa godingar. Kommande dagar dyker det även upp tips på förrätter, varmrätter och efterrätter, varvat med nya recept. Hoppas ni hittar nåt ni gillar!

Romdipp med chips


2 dl smetana
100 g philadelphiaost
citronsaft
0,5 liten silverlök
1 msk gräslök + lite till dekoration
1 msk dill
svartpeppar
1 burk stenbitsrom

Till servering:
chips

1. Blanda smetana och färskost tillsammans med lite citronsaft.

2. Hacka silverlöken fint och blanda ner.

3. Krydda med klippt gräslök, hackad dill och svartpeppar. Smaka eventuellt av med mer citron.

4. Bred ut röran på ett fat. Bred försiktigt ut rommen över. På med svartpeppar och klippt gräslök.

5. Fördela chipsen runt om.

Enkla västerbottenskrustader med rom


1 förpackning små krustader
1 påse riven västerbottensost (150 g)
1 philadelphiaost (200g)

Till servering:
svart stenbitsrom
finhackad rödlök
dill

1. Blanda philadelphiaosten med västerbottensosten och fyll krustaderna.

2. Skjuts in i ugnen på 200 grader i just under 10 minuter.

3. Klicka på rom, hackad lök och lägg dit en dillkvist på varje.

4. Servera på dirren!

Tilltugg med melon och parmaskinka


vattenmelon
galiamelon
parmaskinka
basilika
minimozzarella
cocktailpinnar

1. Använd ett kuljärn och gröp bollar ur melonerna.

2. Trä upp basilika, parmaskinka, minimozzarella och melon på cocktailpinnar.

Rågchips med guacamole, rom och räkor


1 påse rågchips
1 sats guacamole (se nedan)
skalade räkor
sikrom
färsk koriander
nymalen svartpeppar

Fyll korgarna med guacamole. På med rom, räkor, dekorera med koriander.
Kör några varv med pepparkvarnen över. Servera på dirren!

Guacamole:
2 mogna avokado
citronsaft
2 msk creme fraiche
1 msk sweet chili
1 riven vitlöksklyfta
spiskummin
färsk koriander
salt
peppar

Mosa avokadon och på med citronsaft. Pudra över spiskummin. Hacka koriandern och blanda ner övriga ingredienser. Ställ kallt till servering.

Grillade tortillasnibbar med västerbottensost och kalixlöjrom



8 snibbar

2 mjuka tortillabröd
en stor näve västerbottensost, riven
creme fracihe
kalixlöjrom
rödlök
svartpeppar

1. Lägg osten mellan två bröd och lägg i ett grillhalster.

2. Grilla på bägge sidor eller stek i torr stekpanna tills brödet fått lite färg och osten smält.

3. Skär i 8 snibbar. Klicka creme fracihe på varje och på med rom, rödlök och svartpeppar. Servera på dirren.

Parmesanknappar



ca 75 små knappar

100 g smör
2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
3 dl finriven parmesan, 60 g

Garnering:
1 dl finriven parmesan, 20 g

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Bryn smöret i en liten kastrull på medelvärme. Passa noga så det inte bränns. Det ska få en nötbrun färg.
Låt det svalna.

3. Blanda mjöl, salt och parmesan i en matberedare. I med det avsvalnade smöret. Låt den bottensats som inte fastnat följa med. Kör ihop till en deg. Dela den i tre bitar och forma rullar, 2-3 cm i diameter. Svep dem i plastfilm och låt ligga i frysen i 30 minuter.

4. Skär rullarna i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspappersklädd bakplåt. Strö över parmesan.

5. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.

Salta minipizzor med ansjovis och parmesan


12 minipizzor

15 minuter

Ett salt och gott tilltugg till välkomstdrinken. Beräkna minst två minipizzor per person, de har en rykande åtgång!

12 skivor vitt formbröd
1 liten burk pizzasås (tomatsås)
1 burk ansjovisfiléer
12 körsbärstomater
50 g parmesanost
50 g västerbottensost
persilja
cocktailkapris till dekoration

Stansa ut runda skivor ur brödet med hjälp av ett lagom stort glas. Bred på tomatsås och lägg en ansjovisfilé på varje skiva ihop med några klyftor av körsbärstomaterna och på med lite klippt persilja. Riv osten grovt och strö över.

Sätt in i ugnen på 225° och grädda tills pizzorna fått fin gyllene färg, ca 10 minuter. Servera med några cocktailkapris.


Jalapeño poppers


2-4 port

4 jalapeños
1 burk färskost med smak av grekisk vitlök
1 paket bacon
tandpetare

Dela jalapeñon och gröp ur innehållet med en sked. Fyll halvan med färskosten och rulla bacon runt om. Fäst baconet med en tandpetare. In i ugnen på 250 grader 10-15 minuter.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: