torsdag 25 oktober 2018

Risotto med kantareller

Friday, baby! Ikväll har vi fest med arbetslaget och det ska bli jätteroligt. Sen går eleverna på ledighet i en vecka. Då blir det bland annat att ta itu med en stor hög med rättning. Men först tar vi helg.

I senaste Smakboxen kom en påse aborioris. Av det gjorde jag den här risotton till kräftskivan med tjejerna. Anette hade med sig en flaska champagne som vi sippade på till. Mums!


Risotto med kantareller

4 port

4 dl risottoris (t ex arborio)
2 bananschalottenlökar
1/2 dl rapsolja
2 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong (5 dl buljong motsvarar 1 1/2 msk konc grönsaksfond + 5 dl vatten)
5 dl svampbuljong (5 dl buljong motsvarar 1 1/2 msk konc kantarellfond + 5 dl vatten)
100 g färska kantareller eller torkade (100 g färska motsvarar 1 påse torkade à 20 g)
50 g smör
30 g riven parmesanost
salt

1. Skölj riset väl. Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris i olja ca 3 minuter i en kastrull. Tillsätt vinet och låt småkoka tills nästan all vätska har kokat in.

2. Blanda och koka upp buljongen. Häll 3 dl i riset (för 4 port). När det kokat in så tillsätt ca 1 dl i taget, under omrörning, tills riset är nästan färdigkokt.

3. Ansa och stek kantarellerna gyllene och rör ner dem i risotton. Tillsätt ev mer vätska och koka tills riset är genomkokt. Avsluta med att röra ner smör och ost. Smaka av med salt.

(recept från Ica)Symbiose Nr 7521

Frankrike
299:- Flaska , 750 ml
Ekologiskt

Utvecklad, nyanserad smak med inslag av röda äpplen, mandelmassa, apelsin, persika, smör och rostat bröd. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller ljust kött.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: