torsdag 18 juli 2019

Asien-inspirerade köttbullar med Nouc Cham och vitkålssallad

Vi har varit ute på camping i Umeå en sväng. Så la turbon av och det blev en saftig nota på 4200 kronor och då lagade de inte ens felet. Kul. Nu har Danne lagat felet och turbon är igång igen. Så nu kan vi rulla igen.

Hanna är gästkock och bjuder på dessa ljuvliga köttbullar. Så himla gott! Smeten till köttbullarna var först en egengjord fyllning till dumplings, där det som blev över formades till köttbullar och stektes och blev tillräckligt bra för att bli sin egen grej. Nouc Cham är en vietnamesisk dippsås som egentligen innehåller fisksås men är vegetarisk i det här receptet. Blir ca 6 portioner, servera med nudlar eller ris. Lite rostad lök överst. Klart!


Asien-inspirerade köttbullar med Nouc Cham och vitkålssallad

Vitkålssallad:
Halvt vitkålshuvud, helst färsk, ca 400 g
En halv gurka
Ev. lite av den gröna delen av vårlök som dekoration.
½ msk salt

Dressing:
2 tsk sambal oelek
1 msk socker
2 msk risvinäger

Hacka vitkålen och hyvla gurkan tunt. Blanda tillsammans med saltet och lite vatten i en stor bunke. Lämna att saltas i ca 1 timme. Blanda samman ingredienserna till dressingen och låt stå så sockret löses upp. Skölj av vitkålen och gurkan i ett durkslag, smaka av så det inte är för salt (fortsätt då skölja eller låt stå i kallt vatten en stund) och blanda med dressingen.

Nouc Cham:
2 klyftor vitlök
2 tsk sambal oelek
0,75 dl socker (jag använder rörsocker)
2 dl kokande vatten
1-2 lime, saften
½ dl soja med låg salthalt. Jag använder en saltreducerad sojasås från Pearl River Bridge som också är glutenfri och som funkar utmärkt.

Mortla vitlöken, sambal och en del av sockret tillsammans tills det blir en pasta. Blanda med resterande socker i en skål och häll över det kokande vattnet. Rör till sockret lösts upp och blanda i saften från 1-2 lime samt soja.

Köttbullar:
Halvt vitkålshuvud, helst färsk, ca 400 g
125g vårlök
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1-2 cm ingefära, ca ½ msk riven.
½ msk doubanjiang (kinesisk chilibönpasta) eller annan chilipasta
800g fläskfärs
1 msk mirin (japansk sött risvin), kan bytas ut mot ½ msk socker.
1 msk mörk sojasås
½ msk ljus sojasås
Svartpeppar

Finhacka vitkålen och den gula löken. Skär den vita delen av vårlöken tunt, den gröna delen blandas inte med i köttbullarna, men kan skäras och serveras som tillbehör. Riv vitlök och ingefära. Fräs vitkål, lök och vårlök i lite olja tills vitkålen blir mjuk. Tillsätt vitlök, ingefära och chilipasta och fräs någon minut till. Blanda med fläskfärsen i en bunke och tillsätt mirin, mörk soja, ljus soja och svartpeppar. Forma till stora köttbullar och stek i lite olja på medelhög värme tills de fått färg och är tillagade i mitten. För att få dom klara kan det hjälpa att sänka värmen och lägga på ett lock när dom har fått färg.





-Mama Skogly ♥

4 kommentarer:

  1. Lätta smaker så här på sommaren, det gillar vi här hemma. Ska testa en dag

    Kram kajsa

    http://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det här var riktigt fräscht. Kram.

      Radera