måndag 29 juli 2019

Japansk omelett

Då har vi landat hemma igen efter en fantastisk semester i Åsele, Junsele, Östersund och Ava. Nu ska husvagnen städas för vi har nog ett ton sand i den. Men först kaffe och sen en promenad!

Hanna bjöd på grym omelett till frukost en morgon. Y.U.M.


Japansk omelett

3 ägg
2 tsk socker
2 tsk japansk soja
2 tsk mirin
Ev. 3 msk buljong, helst japansk dashi men annan funkar också bra. Detta gör dock omeletten svårare att tillaga.

Blanda äggen försiktigt med gaffel, vispa inte. Tillsätt övriga ingredienser. Förbered en stekpanna (välj en som äggen inte fastnar i!) genom att hälla i lite olja, sprid ut oljan med en bit hushållspapper (lättast om mån håller i pappret med en tång) som också torkar bort överflödig olja. Sätt på värmen. När oljan är varm så häll i så mycket av äggen så att botten täcks, inte mer, och sänk värmen. Tillaga äggen tills nästan helt fast. Rulla sedan ihop äggen mha stekspade och tryck mot ena sidan av stekpannan. Olja upp den nu fria bottnen och torka igen upp överflöd med hushållspapper. Tillsätt mer av äggen och rulla sedan ihop på samma sätt som innan så att omeletten får flera lager. Fortsätt tills äggen tagit slut. Flytta till skärbräda, skär omeletten i bitar och servera.
Det är lite tricky att vända äggen utan att de går sönder, särskilt om man har tillsatt buljong. Försök att undvika att äggen fastnar i botten men använd inte för mycket olja och försök att undvika att omeletten får mycket stekyta. Kan kräva en del övning.



-Mama Skogly ♥

1 kommentar: