söndag 29 september 2019

Vegetariska vietnamesiska vårrullar

Min systerdotter Hanna friterade vietnamesiska vårrullar. Och jag kan säga att dippsåsen till... JAJAMENSAN!


Vegetariska vietnamesiska vårrullar

ca 20 st

Fyllning:
180g böngroddar
250g champinjoner
50g shiitakesvamp
2 dl riven vitkål
1 riven morot
1 cm riven ingefära
1 vitlök, riven
4 vårlökar
1 msk mirin alt 0,5 msk socker
svartpeppar
salt

rispappersark till vårrullar
olja att fritera i

Dippsås:
3 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek/siracha/1 hel chili
0,5 dl rårörsocker
1 dl kokande vatten
1 lime
0,5 dl soja men låg salthalt
ca 2 msk hackad vårlök, gröna delen

Vårrullar: Finhacka svampen. Riv ingefära, vitlök, vitkål och moroten. Hacka vårlökarna, spara 2 msk av den gröna delen till dippsåsen. Stek svampen i lite olja. Tillsätt ingefära, vitlök, vårlök, böngroddar, vitkål och morot och stek i ytterligare några minuter, det ska bli ganska tort. Tillsätt mirin eller socker och smaka av med salt och peppar. Lägg över i en skål och låt svalna.
Fyll en skål med kokande vatten, skålen ska vara stor nog så att rispapperarken går att doppa i vattnet utan att de viks. Doppa rispappret en och en i 5-10 sekunder (försiktigt så att du inte bränner dig!) och lägg på ett fat. Lägg på 2 msk fyllning, vik in alla kanter utom den översta och rulla ihop tight. Fortsätt tills fyllningen tar slut.
Värm upp olja i en kastrull till 180 grader. Se till att köksfläkten är avstängd och att lock eller plåt finns nära till hands om det börjar brinna. Fritera vårrullarna 3 åt gången till de börjar bli gyllene. Låt rinna av på hushållspapper

Dippsås: mortla vitlök, sambal och lite av sockret till en jämn pasta. Häll över i en skål och tillsätt resten av sockret, vårlök och kokande vatten. Blanda och låt socret lösas upp. Tillsätt saften från 1 lime och sojan.



-Mama Skogly ♥

3 kommentarer: