fredag 6 december 2019

Blåbärsglögg och Blåbärsmarmelad med vit choklad

Alltså, jag fick ju världens godaste marmelad av min vän Erica. Hon gjorde den på resterna av det som blev kvar efter att hon gjort glögg. Ni får båda recepten här. Kika gärna in hos Ericasmeny, länk här, för hon har M A S S O R av goda recept. Tack bejb!


Blåbärsglögg

ca 1.2 liter

1 liter blåbär
1 liter vatten
30 hela nejlikor
2 kanelstänger
1 cm färsk ingefära
1 krm kardemummakärnor
1 torkad pomeransskal

3-4 dl socker
saft från 1 citron

1. Koka bär , vatten tillsammans med kryddorna, linda gärna in kryddorna i ett tygpaket. Det är lättare ta tillvara på bären sen.

2. Koka upp och låt koka på medelvärme ca 15-20 min.

3. Sila saften genom en silduk. Ta bort kryddpaketet.

4. Saften häller du tillbaka i kastrullen och blandar i socker och citronsaften.

5. Rör tills sockret löst sig.

6. Häll upp varm glögg i rena flaskor.

7. För en vuxenvariant blanda 1 del rom , konjak el whiskey med 4 delar varm glögg.

8. Bären tas till vara till en god marmelad, se recept nedan.

Blåbärsmarmelad med vit choklad

1 liter kokta och silade blåbär ( silade från glöggkoket)
3-4 dl syltsocker med pektin
150 g hackad vit choklad
1 krm natriumbensoat

1. Rör så bären mosar sig, eller kör med stavmixern så alla bär mosas.

2. Tillsätt socker lite i taget, koka i 2 minuter. Lägg i den vita chokladen, Rör så den smälter. Ta bort marmeladen från plattan och låt den stå en stund, ta bort eventuellt skum. Ta en kopp som du fyller med marmelad, rör i natriumbensoat. Häll och rör natriumbensoat blandningen i resterande marmelad.

3. Häll upp på burkar och förvara i kyl.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: