måndag 14 september 2020

Vår kokboks surdegsbröd

Min kollega Jenny skickade med mig ett surdegsbröd hon bakat. Och jag blir ju bara så där löjligt glad som bara en matnörd blir.


Vår kokboks surdegsbröd

2 bröd

25 g jäst
3 dl vatten
3,5dl rågsikt
7dl vatten
½ dl olja
1 msk salt
2,5 l rågsikt

Dag1: Gör surdegen. Blanda ut jästen med 3 dl vatten, rör sedan ner mjölet (inte jätteviktigt att alla klumpar försvinner) lägg en handduk över och låt stå i rumstemperatur.

Dag 2: Mata surdegen. Rör ner ½ dl rågsikt. Försök att bryta ner den torkade hinnan som legat på så gott det går.

Dag 3: Gör degen. Tillsätt 7 dl vatten olja och salt. Blanda så att det blir jämt. Häll på 2 liter mjöl (rör inte ner det) och stoppa sedan ner handen så att fingrarna rör botten med degvätskan och börja röra om, använd fingarna för att lösa upp eventuella klumpar och för att samla in mjölet ifrån kanterna. När degen är jämn, tillsätt rågsikt till den inte kladdar. Det går bra att köra degen i en assistent också. Låt jäsa i 1 timme.

Dag 3: Baka ut bröden. Dela degen i två delar, platta till vare del på mjölat bord och rulla sedan ihop och vik in på undersidan så du får ett runt bröd. (vikning och rullning är för att få ett högre bröd) eller forma till ett avlångt bröd. Lägg båda bröden på bakplåt och låt jäsa i 30min.

Sätt ugnen på 250 grader.

Snitta bröden med en vass kniv eller helst rakblad, pensla därefter med vatten och lägg på eventuell dekoration. Stoppa in bröden och sänk till 200 grader. Grädda nedre delen av ugnen i 45 min.

Ta ut bröden ur ugnen och spraya med vatten (utan på brödet skall bli fuktig inte blöt), lägg en handuk över som du sprayar rikligt med vatten. Detta är för att inte ytan skall bli stenhård. Låt bröden vila under handukarna minst 15 min. OBS bröden kan färga dom blöta handukarna så använd inte dom finaste handdukarna till detta.

(recept från matklubben)


-Mama Skogly ♥

4 kommentarer:

  1. Surdegsbröd är så gott och detta brödet ser otroligt gott ut.

    SvaraRadera
  2. Surdegsbröd har jag testat en gång och det blev sådär, så jag ledsna. Måste testa igång för det är ju ett fantastiskt bröd
    Kram Kajsa
    http:/www.bland-kastruller-och-vinglas.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här med brödbakning är inte riktigt min grej heller. Men jag blir vääääldigt glad när jag får ett hembakat bröd. Då njuter jag lite extra.

      Radera