lördag 28 november 2020

Julkola X 6

Innan Corona våg 2 kom, hann min vän Erica och jag träffas över en kopp kaffe med social distans. Jag fick då en påse blandade julkolor med mig hem. Och hur gott var inte det då? Lakritskola, smörkola, saffran/lingonkola, lingonkola med kanel, lingonkola och chokladkola. Recepten är från hennes blogg ericasmeny. Bara att välja och vraka vilken du vill prova på. Mina favoriter var lakritskola och smörkola.


Chokladkola

100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2-3msk kakao

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull eller i en stekpanna som jag.Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.

2. Koka utan lock, ca 15 min i en vid stekpannan eller 30 min i en gryta med mindre botten. Rör om då och då tills smeten håller ett kulprov. Smaksätt med kakao.

3. Fyll knäckformar eller häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.

(Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.)

Smörkola

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull, eller i en stekpanna.

2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då. Eller en temp på ca 124 grader

3. Gör ett kulprov för att veta när kolan är färdig.

4. Häll upp kolan på en oljad plåt el på ett bakplåtspapper, en form på 25x25 cm.Låt svalna.

5. Klipp el skär i bitar och slå in kola i smörpapper.

Lakritskola

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl Turkisk peppar, godis

1. Mortla godisarna till ett pulver.

2. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull eller i en stekpanna.

3. Rör ned vispgrädde,godispulvret, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter eller tills kolan är 124-126 grader, eller gör ett kulprov för att veta när kolan är färdig.

4. Häll upp kolan på en oljad plåt eller ett bakplåtspapper i en form 20x20 cm.Låt svalna och stelna någon timme.

5. Klipp el skär i bitar och slå in kola i smörpapper.

Saffran/Lingonkola

1 dl lingon el lingonsylt
1 1/2 kuvert saffran
50 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1,5 dl sirap

1. Tina upp lingonen och mixa med en stavmixer ( eller mixa lingonsylt slät)Klä en form på cirka 20×20 cm i diameter med bakplåtspapper.

2. Blanda lingon, smör, socker, grädde, saffran och sirapen i en tjockbottnad kastrull eller i en stekpanna.

3. Låt blandningen koka och rör om då och då. När temperaturen når 124-125 grader är den klar. Alternativt gör ett kulprov.

4. Fyll formen och låt kolan stelna ett par timmar innan du skär upp den.

5. Linda in kolorna , en och en i bakplåtspapper.

Lingonkola med kanel

2 dl lingon
50 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1,5 dl vit sirap
0,5 tsk kanel

1. Tina upp lingonen och mixa med en stavmixer. Klä en form på cirka 20×20 cm i diameter med bakplåtspapper.

2. Blanda lingon, smör, socker, grädde, vit sirap och kanel i en tjockbottnad kastrull eller i en stekpanna.

3. Låt blandningen koka och rör om då och då. När temperaturen når 124-125 grader är den klar. Alternativt gör ett kulprov.

4. Fyll formen och låt kolan stelna ett par timmar innan du skär upp den.

5. Linda in kolorna , en och en i bakplåtspapper.

Lingonkola

2 dl lingon
1 msk sirap
1,5 dl grädde
2,5 dl socker

1. Mixa lingonen helt slät med en stavmixer.

2. Koka ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull eller i en stekpanna som jag. Koka tills smeten är 126 grader.

3. Jag fyllde smeten i knäckformar. Man kan även hälla ut smeten i en liten bakplåtspappersklädd form, låt kolan svalna ett par timmar innan du skärmupplösning den. Linda in varje kola i ett papper, eller godiscellofan ( finns enkomt för godis)


-Mama Skogly ♥

4 kommentarer:

  1. Så gott med kola och vilken fin vän du har! Ha en skön helg, kram!

    SvaraRadera
  2. Kola....oh my god, det är ju bara så gott nu till jul. Skulle vilja ha alla! Testade att göra saffranskola med flingsalt i helgen. Har fått gömma dem så jag inte äter upp dem.
    Kram Kajsa
    http://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he. Ja, det där med karaktär när man har nåt gott hemma...

      Radera