Jag fick det här receptet av min kollega Monica för ett bra tag sedan. Eftersom min man är allergisk mot kyckling så passade vi på när han skulle på galej. Originalreceptet tror jag är från Philip Cohen, men det nedan har jag baxat från Jennys Rum & Spis. Jättegott och kycklingen blir så där härligt krispig. Det är en fördel om man är två i köket så den ena kan fokusera på kycklingen och den andra på pastan.
Pasta Alfredo med Chicken Milanese
4-5 portioner:
3-4 kycklingfiléer
3 ägg
vetemjöl
panko ströbröd
5-6 kvistar salvia
5-6 vitlöksklyftor
salt
olivolja eller rapsolja
tagliatelle till 4-5 personer
100 g smör
finriven parmesan
pastavatten
svartpeppar från kvarn
1 citron
Dela varje kycklingfilé på hälften så du får 2 tunna filéer av varje. Banka ut dem mellan 2 ark plastfolie så de blir tunna. Vispa upp äggen lätt i en skål. Ha i vetemjöl i en skål och panko i en tredje skål. Panera filéerna, först vänder du dem i mjölet, sen ägget och till sist i pankoströbrödet.
Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna. Rikligt. Testa med en trästicka (tandpetare, sushipinne, träspett) och stick ner den i oljan. När det bubblar runt stickan är oljan tillräckligt varm.
Lägg ner dina panerade kycklingfiléer i oljan tillsammans med salvia och krossade vitlöksklyftor. När salvian blivit krispig och vitlöken fått färg har de givit tillräckligt med smak i oljan och kan lyftas åt sidan. (Spara salvian till servering sen).
Kycklingen steks på båda sidor i oljan tills den blivit gyllenbrun och frasig, ca 2-3 minuter totalt. Är paneringen ljus på vissa ställen, skvätt olja däröver. Lägg kycklingen på galler så den får rinna av medan du gör pastan.
Finriv nästan en hel parmesanost. Viktigt att den är väldigt finriven. Gör pastavattnet redo med mycket salt i, mycket salt. (Pastan ska koka 2 minuter kortare än tiden som står på paketet). Smält smöret på medelvärme i en stekpanna. När pastan kokar tar du en mugg pastavatten och blandar med smöret i pannan. Låt det reducera och bli krämigt. När 2 minuter återstår av koktiden på pastan, lyft över pastan till stekpannan med en tång. Då följer det med mer pastavatten med stärkelse vilket är bra. Låt pastan koka klart i smöret och pastavattnet medan du rör hela tiden så det kommer in luft i pastan. Ta bort pannan från värmen och blanda i det mesta av parmesanen. Rör runt hela tiden så parmesanen smälter ut i såsen. Ha i mer pastavatten om det behövs. Och även mer parmesan. Det ska vara krämigt.
Lägg upp pastan på ett fat. Dra över några varv med svartpepparkvarnen. Skär upp kycklingen i breda strimlor och lägg på eller bredvid pastan. Garnera med salvian från stekpannan. Ha på lite extra riven parmesan och pressa lite citron över.
-Mama Skogly ♥
Ser mycket gott ut!
SvaraRaderaTack, snälla du!
Radera