Vi hade en liten kräftskiva när syrran var på besök. Vi gjorde den här som tillbehör. Som förrätt räcker den till ca 8 personer men man kan även göra dem som snittar och då blir det betydligt fler.
Västerbottensruta med räkor och rom
8 port
250 g riven västerbottensost
1 rulle kyld smördeg (250 g)
3 ägg
2 dl crème fraiche (till äggsmeten)
1 stor rödlök
1,5 dl creme fraiche (till garnering)
rom
1 påse räkor
salt och peppar
dillvippor till garnering
Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel. Förgrädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt, men lämna lite kant på sidorna.
Rör ihop ägg och crème fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna något.
Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. Värm eventuellt i ugnen så den blir ljummen om du inte serverar den direkt. Garnera med creme fracihe, räkor, rom, rödlök och dill.
-Mama Skogly ♥
Ser väldigt gott ut!
SvaraRaderaTack snälla du!
Radera