onsdag 14 augusti 2024

Smördegsflarn med sparris och Västerbottensost

Den här passar bra till kräftskivan om ni ska mumsa på skaldjur snart. Vi åt den till midsommarlunchen. Är enkel att göra glutenfri om så önskas eftersom det finns glutenfri smördeg att köpa.


Smördegsflarn med sparris och Västerbottensost
1 rulle kyld smördeg (à 250 g)
150 g färskost
2 dl riven Västerbottensost
2 krm salt
2 krm svartpeppar
1 förp färsk dill (à 20 g)
1 citron
1 knippe grön sparris
1 msk olivolja
1 msk smör

Till servering:
ca 200 g gravad eller rökt lax
crème fraiche

Sätt ugnen på 200°C.
Rulla ut smördegen på en bakpappersklädd plåt. Nagga degen med en gaffel. Bred på färskosten och strö på osten. Krydda med salt och peppar.
Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter tills smördegen puffat upp och fått fin färg.
Hacka dillen grovt och skär citronen i klyftor.
Bryt av den nedre torra delen på sparrisen. Råstek sparrisen i olivoljan och smöret i en stekpanna ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar.
Toppa flarnet med sparrisen och dillen. Servera med lax, gärna extra crème fraiche och citronklyftor.

Recept från Ica.



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: