tisdag 31 december 2013

Risottoplättar

Så vill jag passa på att önska er ett gott slut. Vill ni så ses vi igen nästa år!
En bra sätt att ta tillvara på risottorester men ändå få nått "nytt" att äta. Så får ni risotto över efter nyårskvällen är det här ett gott tips. Mums!



Risottoplättar

risotto
ägg
mjöl
panko ströbröd

Forma plättar av risotton. Vänd i mjöl, doppa i ägg och vänd i panko. Stek ca 6 minuter i olja/smör. Vänd då och då. Servera på dirren.



-Mama Skogly ♥

måndag 30 december 2013

Hummerpannacotta

Om det mot förmodan är så att ni inte bestämt vad ni ska äta som förrätt imorgon kommer ett sista tips här. Snälla Jessica bakom charken på Coop tipsade i sista stund om att de sålde FÄRSK hummer för 69:- stycket. Så jag impulsköpte två. Svärmor tog de två sista. Så kvällens middag kommer här. SÅ. GOTT! Har ni hummer i frysen så tina genast! Damn!



Hummerpannacotta

4 portioner

1 kokt hummer, 500 g
2 gelatinblad
3 dl grädde
0,5 dl hackad dill
0,5 citron, finrivet skal och saft
2 msk sikrom eller annan rom

Hummerfond:
2 hackade schalottenlökar
50 g finhackad rotselleri
1 msk tomatpuré
1 msk smör
2 dl vatten
2 dl vitt vin
1 tsk torkad timjan
5 svartpepparkorn
0,5 tsk salt

1 timme + 3 timme i kylskåp

Klyv humrarna på mitten och plocka bort magen. Ta ur köttet från stjärt och klor och hacka hummerköttet.

Hummerfond:
Bryn lök, selleri, tomatpuré och krossade hummerskal i smör i en kastrull någon minut. Tillsätt vatten, vin, timjan, pepparkorn och salt. Koka upp och låt sjuda 15 min. Sila och häll tillbaka fonden i kastrullen. Koka på hög värme tills vätskan kokat ner till 1 dl, ca 10 min.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Värm hummerfonden och grädde i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och smält ner i den varma grädden under omrörning.
Blanda det hackade hummerköttet med dill, citronskal (endast det gula) och citronsaft. Fördela hälften av blandningen i 4 portionsformar eller glas. Slå på den varma hummergrädden och ställ kallt att stelna ca 3 tim.
Toppa pannacottan med resten av hummersalladen och rom före servering.
(recept från Coop)





-Mama Skogly ♥

Kanapé med chèvre och fikon

Mumsiga tilltugg. Gillar man inte fikon, kan man prova plommon istället. Yum!



Kanapé med chèvre och fikon

12 stycken

120 g chèvre
1 dl crème fraiche
6 skivor rostat bröd
2 msk smör
2 msk flytande honung
2 krm svartpeppar
2 krm flingsalt
4 färska fikon, i små klyftor
crema di balsamico

Blanda chèvreosten med crème fraiche. Rosta brödet, kantskär det och dela brödet i tolv bitar. Bred ostblandningen på brödskivorna. Smält smör i en stekpanna och i med honung, salt och peppar och låt det bli varmt. Vänd snabbt ner fikonklyftorna i den varma honungsblandningen, ca 30 sekunder. Skeda upp fikonen på bröden. Ringla över crema di balsamico. Servera på dirren.
(recept från Coop)



-Mama Skogly ♥

Chokladmarmelad

Smarrig chokladmarmelad att bre på rostat bröd en härlig, ledig dag.



Chokladmarmelad

1½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl socker
1 msk smör
100 g mörk choklad med hög kakaohalt

Hacka chokladen
Koka upp grädde, mjölk, socker och smör i en kastrull. Koka under omrörning tills blandningen blir trögflytande, ungefär som sirap. Det tar ganska lång tid beroende på hur varm platta man har. Rör så det inte bränns i botten!
Ta kastrullen från spisen och rör ner den hackade chokladen och fortsätt röra tills chokladen har smält och massan har blivit slät och glansig.
Häll upp på en fin glasburk och låt svalna innan du sätter på lock.
Förvara marmeladen i kylskåp men ta fram en stund innan du ska äta så hinner den mjukna och bli bredbar.



-Mama Skogly ♥

söndag 29 december 2013

Nyårsmenyn 2013

Vi fick ett fint inbjudningskort av Kikki och Matte. Temat för årets meny är fransk bistro. Spännande!





-Mama Skogly ♥

Citronrisotto

Testade Nigellas recept på denna risotto. Men jag tog bort selleri, som egentligen skulle vara i, och trixade om lite i vanlig ordning. Gott!




Citronrisotto


2 port

Färdigt på: 35 min

2 st schalottenlökar
30 g osaltat smör
1 msk olivolja
3 dl risottoris
0,25 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
0.5 st citron, skal och saft
2 kvistar rosmarin, repade och finhackade
1 st äggula
2 dl riven parmesan plus lite mer att strö ovanpå
4 msk vispgrädde
flingsalt
nymald peppar, helst vitpeppar

Fräs schalottenlöken ett par minuter i oljan i en kastrull. Tillsätt riset och vänd runt så kornen blir lite genomskinliga. Häll på vinet och låt koka in under omrörning.
Tillsätt varm buljong, en skopa i taget och koka in innan nästa tillsätts. Fortsätt så tills riset är mjukt men har en liten kärna. Tillsätt mer buljong om det blir för torrt. Smaka av med salt och peppar.
Blanda ner citronskal och rosmarin i risotton.
Vispa äggulan, citronsaften, parmesan, grädde och peppar i en liten skål. När risotton är klar, alltså när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd, ta kastrullen från värmen och tillsätter ägg- och citronblandningen, smöret och salt efter smak.
Servera risotton med mer riven parmesan och smaka av med salt och peppar



-Mama Skogly ♥

lördag 28 december 2013

Snurrigt goda ansjovisbullar

Goda, salta och frasiga tilltugg. Löjligt gott.



Snurrigt goda ansjovisbullar

10 stycken

15 minuter
1 rulle färdig kyld smördeg (rektangulär)

Fyllning
5 msk tomatpuré
2 schalottenlökar
1 ansjovisburk (125 g)
2 dl riven lagrad ost

1.Bred på. Rulla ut smördegen och låt den ligga kvar på papperet som den har varit inrullad i. Spritsa på tomatpurén och bred ut den över hela degen.
2.Hacka. Skala och hacka schalottenlöken fint. Strö lökhacket över tomatpurén på degen. Låt ansjovisfiléerna rinna av något och fördela dem över smördegen.
3.Strö. Strö den rivna osten i ett jämt lager över hela degen.
4.Rulla. Börja från kortändan och rulla ihop degen. Ta papperet till hjälp genom att lyfta lite, så går det lättare. Dela rullen med en vass kniv i cirka 10 bitar.
5.Flytta. Lägg över bitarna med snittytan uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt.
6.Grädda i ugn, 200 grader, 8-10 minuter. Kontrollera noga, bullarna kan brännas snabbt.
(recept från Mitt kök)



-Mama Skogly ♥

Lyxig skaldjurssallad

Det var tänkt att vi skulle ha lilla julafton med mina tjejer i lördags, men Kikki blev sjuk. Maten var redan inhandlad så Anette och jag gjorde en otroooooligt god sallad av det som inte "gick" spara. Något till nyårs? Tyvärr finns inga mått, eftersom papperet jag skrev det på försvann...




Lyxig skaldjurssallad


romansallad
rödlök
fänkål
avokade
parmesanost
krutonger (brödskivor stekta i lite smör, saltade och pepprade)
färska, skalade räkor
havskräfta

Dressing:
mangobalsamico
fransk senap
citronsaft
rapsolja
salt
peppar
chili flakes
socker

Gör krutongerna, skala räkorna. Riv salladen i mindre bitar. Skär fänkålen julienne. Strimla rödlök.
Gör dressingen. Lägg salladen, fänkålen och rödlöken på tallrik. På med avokado i bitar. Skär flagor av parmesanen. På med räkor och dressing. Lägg på krutongerna och en kräfta. Servera på dirren.



-Mama Skogly ♥

Nyårsmeny-3 förslag

Här kommer förslag på tre olika menyer till nyårsafton, med tilltugg till välkomstdrink, förrätt, varmrätt och efterrätt. Men vill man så får man ju "klippa och klistra".

MENY 1

Salta minipizzor med ansjovis och parmesan




12 minipizzor

15 minuter

Ett salt och gott tilltugg till välkomstdrinken. Beräkna minst två minipizzor per person, de har en rykande åtgång!

12 skivor vitt formbröd
1 liten burk pizzasås (tomatsås)
1 burk ansjovisfiléer
12 körsbärstomater
50 g parmesanost
50 g västerbottensost
persilja
cocktailkapris till dekoration

Stansa ut runda skivor ur brödet med hjälp av ett lagom stort glas. Bred på tomatsås och lägg en ansjovisfilé på varje skiva ihop med några klyftor av körsbärstomaterna och på med lite klippt persilja. Riv osten grovt och strö över.

Sätt in i ugnen på 225° och grädda tills pizzorna fått fin gyllene färg, ca 10 minuter. Servera med några cocktailkapris.

Skagenröra i parmesankorg



Mannerströms skagenröra, 4 portioner
300 g räkor med skal
2-3 msk hackad dill
4 tsk ishavsrom
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
Salt och svartpeppar
Cayennepeppar
2 tsk pressad citronsaft
2 msk finhackad rödlök

Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda i en skål med dill, ishavsrom, majonnäs och crème fraiche. Smaksätt med salt, svartpeppar, cayennepeppar, citronsaft och rödlök.

Parmesankorgar, 4 st
4 dl grovriven parmesanost

Gör en korg i taget, 1 dl per korg. Värm upp en teflonpanna till medelvärme. Bred ut 1 dl ost i pannan i ett tunt lager och forma till en cirkel. Låt osten smälta och liksom bubbla sig lite tills du ser att den får lite färg, det tar några minuter. Lyft pannan av värmen och vänta någon minut. Börja sedan försiktigt att peta i kanten med stekspade och lyft hela när du märker att osten har stelnat lite och går att hantera. Lägg den snabbt över ett upp- och nedvänt glas eller liknande som har den storlek och form du önskar på korgen. Du behöver åtminstone 2 cm "häng" runt om för att kunna forma en korg. Medan osten är varm, tryck ner överhänget runt glaset (gärna med en bit papper som skydd - både varmt och flottigt) så att en korg formas. Låt sitta kvar på glaset tills det stelnat och svalnat. Upprepa med resten av osten tills du har fyra korgar.

Vid servering
Strimla isbergssallad och lägg i botten på varje parmesankorg. Fördela skagenröran ovanpå salladen och garnera med citronskivor och dill.

Helstekt oxfilé med kantarellrisotto och rödlöksmarmelad


Helstekt oxfilé:

oxfilé i bit
salt och peppar

Bryn oxfilén i smör så hela biten får stekyta. Stick in en termometer i den tjockaste delen. In i ugnen på 150 tills köttet har en innertemperatur på 55 grader, beroende på hur röd/rosa du vill ha den. Låt vila.

Kantarellrisotto:

4 port

500 g kantareller
1 msk smör, till stekning
1 l hönsbuljong
2 shalottenlökar
20 g smör
4 dl arborio- eller avorioris
1 dl vitt vin
20 g smör
1 riven parmesanost
salt
nymalen peppar

Fräs svampen i en stekpanna med lite smör.
Koka upp buljongen.
Fräs löken i en kastrull med smör. Lägg i hälften av svampen och rör ner riset. Svetta tills riskornen är täckta av en tunn hinna fett och är lätt transparent.
Slå i vinet och låt det koka in, späd med en skopa kokande buljong under ständig omrörning. Fortsätt att späda och röra om vart annat, tills riskornet har en liten kärna kvar, det vill säga att det har ett lätt tuggmotstånd.
Drag pannan av plattan precis innan det är klart eftersom riset efterkokar något.
Tillsätt smör och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
Låt risotton vila i 5 minuter, vänd ned den resterande svampen.

Rödlöksmarmelad:

3 rödlökar
4 msk smör
3 msk balsamvinäger
cA 5 msk farinsocker eller strösocker
1 krm salt

Börja med rödlöksmarmeladen.
Skiva löken tunt, fräs den i smöret tills den mjuknar.
Tillsätt vinäger och socker. Koka under lock 15 minuter. Rör någon gång undertiden. Fortsätt koka under lock på svag värme tills den börjar tjockna. Smaka av med lite salt. Låt kallna.

Vit kladdkaka med Kahlua



Kakan:
250 g vit choklad
200g smör
3 ägg
2,5 dl socker
2 msk Kahlua
2 dl mjöl

Glasyr:
150 g vit choklad
0,5 dl grädde
1 msk Kahlua
florsocker

Till servering:
fruktsallad
vispad grädde

Kakan:
Ugnen på 175 grader. Hacka 250 g vit choklad, smält smöret. Ta kastrullen från plattan och i med chokladen. Rör tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i smörchokladblandningen, likören och mjöl. Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen ca 30-35 minuter. Låt kakan svalna, ställ i kylen.

Glasyren:
Hacka 150 g vit choklad. Koka upp grädden. Ta den från värmen och i med chokladen. Rör tills smeten är jämn. Bred över kakan och sikta över florsocker. Servera med fruktsallad och vispad grädde.

MENY 2

Paprikarullar med fetaost



4 rostade paprikor, gärna röda och gula
150 g fetaost
olivolja
crema di balsamico
timjan

Sätt ugnen på högsta flås. Dela paprikan i ett par centimeter breda klyftor och lägg dem på bakplåtspapper på plåt.
Rosta paprikan i cirka 15 minuter eller tills den mjuknat och fått lite svarta fläckar. Täck över med plastfolie en stund så blir det lättare att dra bort skalet. Detta moment kan man hoppa över, även om det ser lite elegantare ut med paprika utan skal.

Skär paprikan i remsor och rulla in en bit fetaost. Lägg på fat, ringla över olivolja, balsam och toppa med timjan.


Citron- och fänkålsgratinerade havskräftor



4 port

20 minuter

12 kokta havskräftor
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk flingsalt
1 stor vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal
1,5 dl riven parmesanost
1 klick smör

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela kräftorna på längden och lägg köttsidan upp på plåt.
Mortla fänkålsfröna med saltet och blanda i vitlök, citronskal, parmesan och smör.
Fördela över kräftorna och gratinera 7-8 minuter.
Servera med ett gott bröd att suga upp såsen med.


Smördegsinbakad fläskfilé



1 st fläskfilé
1 paket bacon
1 burk Creme bonjour grekisk vitlök
3 st plattor smördeg
1 påse Västerbottensost
1 st ägg att pensla med
salt och peppar

Förstek filén salta och peppra,låt svalna. Förstek baconet.
Kavla ut smördegsplattorna så det blir en avlång ruta,lägg 1/2 burken mjukost och 1/2 påsen riven västerbottensost i botten på plattorna.
Lägg på filén, baconet och resten av osten. Linda in filén i ett paket,vik in kanterna och lägg skarven nedåt i en ugnsfast form.
Pensla med vispat ägg och gratinera ca 20-30 minuter i 225 grader.
Servera med klyftpotatis, sallad och en god kall sås.


Underbar kaffe- och Kahluaglass



300 ml vispgrädde
175 gram kondenserad mjölk
2 msk instant espresso pulver
2 msk Kahlua

Riv eventuellt mörk choklad över.

Vispa alla ingredienser tillsammans tills mjuka toppar formas, och du har en härlig, caffe latte-färgad luftig blandning. Häll blandningen i en burk, på med lock och frys i 6 timmar eller över natten. Servera direkt från frysen.

MENY 3

Parmesanflarn med citroncreme, löjrom och sparris


8-10 pers

250 g grovriven parmesan
1 burk löjrom (jag tog sikrom)
sparris

Citroncreme:
2 dl creme fracihe
riven skal av 1 citron
salt och nymalen svartpeppar

Stek sparrisen i smör, salta och peppra. Sätt ugnen på 175 grader. Riv osten och lägg i högar på bakplåtspapper. In i ugnen i ca 5-8 minuter. Kolla så den inte bränns. Rör ihop citroncremen. Låt flarnen svalna och klicka på cremen. På med rom och sparris. Salta och peppra.

Carpaccio med senapsdressing




4 pers

400 g innerfilé
100 g ruccola
1 schalottenlök
2 msk olivolja
60 g hyvlad parmesan
salt och peppar

Dressing:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 msk mjölk
saften av en 1/2 citron
1,5 dl rapsolja
salt och peppar

Gör dressingen först genom att röra samman allt utom olja till en jämn massa. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du vispar. Smaka av med salt och peppar.

Putsa köttet och lägg i frysen i 30 minuter eller om du använder djupfryst kött, så låter du det tina en stund bara och så går det bra att skära tunna skivor med en vass kniv.

Skölj ruccolan och finhacka schalottenlöken. Vänd sallad och lök i 2 msk olivolja och 2 msk dressing. Lägg upp på en tallrik. I boken lades salladen under köttet, men jag gjorde tvärtom.

Hyvla parmesan och gör ränder av såsen över köttet samt mal över peppar och lite salt.


Kräftlasagne med saffran och XO-ost




4-6 portioner

1 förpackning färska lasagneplattor (250g)
smör till formen
250 g kräftstjärtar i spad (SPARA SPADET TILL SÅSEN!)

Fyllning:
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 liter mjölk
0,5 g saffran
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1,5 dl kräftspad som kräftorna legat i
1 dl vitt vin
2 msk olivolja
1 finhackad gul lök
100 g färska champinjoner
1 liten hackad zucchini
salt
cayennepeppar
ca 1 tsk citronsaft
2 dl creme fracihe
100 g riven XO-ost

Till gratinering:
50 g riven XO-ost

Smält smöret i en stor kastrull. Blanda i mjölet. I med mjölken lite i taget under omrörning. Sjud 3-5 minuter. I med saffran, vitlök, tomatpuré, kräftspad och vin. Sjud 5-10 minuter under omrörning. Hetta upp oljan i stekpanna. Fräs löken, svampen och zucchinin utan att det tar färg i ca 3 minuter. Blanda det frästa i såsen. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Blanda i creme fraiche och riven ost. Ta kastrullen av värmen. Varva lasagneplattorna med kräftstjärtar och såsen i en smord ugnssäker form. Strö över osten och gratinera i nedre delen av ugnen 15-20 minuter. (vi upplevde att det blev väldigt mycket sås jämfört med lasagneplattor, så kanske kan man testa att använda fler plattor för att få ut fler portioner.) Servera med en god sallad.

Himmelsk hasselnötsmousse med kanderade nötter



Antal portioner: 4
Färdigt på: 40 min + 2 h i frys

Mousse:
25 g hasselnötter
1 st gelatinblad
½ st vaniljstång
1 dl mjölk
1 st äggula
1 msk strösocker
75 g hasselnötsmassa eller nötkräm
1½ dl vispgrädde

Kanderade nötter:
75 g valfria nötter t ex sötmandel
15 g valfria nötter t ex pekannötter
1½ msk strösocker
1 tsk pressad citron
1 tsk smör

Chokladfudgesås:
200 g Mjölkchoklad
2 dl grädde

1. Mousse
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet i en ren kökshandduk och finhacka nötterna.

2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

3. Koka upp vaniljstången med fröna i mjölken. Vispa ihop äggulan och sockret och vispa sedan ner det i mjölken. Hetta upp under kraftig omrörning tills det tjocknar till en kräm. Ta av kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången.

4. Rör ned nötkrämen och de hackade nötterna i den varma krämen. Ta upp gelatinbladet och låt den smälta i krämen. Låt svalna till rumstemperatur.

5. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner i moussen. Häll upp i glas och ställ i kylen för att svalna i ca 2 timmar.

6. Kanderade nötter
Rosta alla nötter i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Ta upp nötterna på ett fat.

7. Smält socker och citronsaft i stekpannan. Lägg i nötterna när sockret är gyllenbrunt. Vänd runt tills de är täckta med karamelliserat socker och det börjar knäppa lite i nötterna. Rör i smöret. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.

8. Fudgesås
Blanda grädde och chokladen i kastrull. Låt småkoka i ca 5 min. Lås såsen svalna. Nötter och sås som blir över kan förvaras i kylskåp flera veckor. Plocka fram och mumsa till glass!

-Mama Skogly ♥

fredag 27 december 2013

Kalasgoda kardemummaskorpor

Goda skorpor i en vacker burk. God jul Anette! Den här fick du!



Kalasgoda kardemummaskorpor

Ca: 20 skorpor Tid: 2 timmar och 45 minuter

125 gram rumstempererat smör
1 dl farinsocker
1/2 dl rörsocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
3 dl havregryn
3 1/2 dl siktat vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 1/2 dl mjölk
2 msk nystött kardemumma

Rör smör, farinsocker, rörsocker och vaniljsocker poröst. Tillsätt hela ägget, och blanda. Blanda växelvis ned havregryn, siktat vetemjöl, bakpulver, kanel och mjölken.
Tillsätt sist stött kardemumma och blanda. Forma två längder på en bakpappersklädd bakplåt.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader. Skär dem genast i sneda snittar. Låt sedan skorporna torka på 100 grader i en till två timmar tills de är torra.
(recept från Elle Mat & Vin)





-Mama Skogly ♥

Kalkon- och potatisgratäng

Hade massor av kalkonrester från kalkonmiddagen och gjorde en gratäng. Barnen ÄLSKADE den här. Jättegod och jätteenkel att göra.



Kalkon- och potatisgratäng

ca 400 g kalkonkött (benfritt)
5 dl sås till kalkon (bl a grädde, hönsbuljong, svartvinbärsgelé, soja, peppar, fransk senap)
12 potatisar
salt och peppar

Skala potatisen och strimla i matmixer till Jansson-stavar. Lägg i form och på med salt och peppar. Strimla kalkonköttet och blanda med potatisen. Slå över såsen och rör om. In i ugnen på 225 grader i ca 1 timme. Servera med gelé.



-Mama Skogly ♥

torsdag 26 december 2013

Julmatsrester- några tips

Här kommer några nya och gamla tips på vad man kan göra av överbliven julmat.

Västerbottenspaj med julskinka



Pajdeg:

3 dl mjöl
125 g smör
2-3 msk kallt vatten

Kör i mixer, tryck ut i form, nagga och förgrädda i 200 grader i 10 minuter.

Fyllning:

3 ägg
2 dl grädde
150 g riven västerbottensost
julskinka
paprikapulver

Skär skinkan i strimlor. Blanda resten av ingredienserna och häll i det förgräddade pajskalet. Grädda i ugnen i ca 20 minuter tills fyllningen stelnat. Servera med sallad och en god vitlökssås.

Tunnbrödsrullar med skinka och västerbottensost



8 st

1 mjukt tunnbröd
0,5 dl creme fracihe
1 dl riven västerbottensost
paprikapulver
svartpeppar
0,5 msk sweet chili
3 skivor julskinka

Blanda creme fraichen med ost, paprikapulver, svartpeppar, sweet chili och strimlad skinka. Bred ut på brödet och rulla ihop. Skär i 8 bitar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. In i ugnen på 200 grader i ca 5-8 minuter. Man får passa dem så de inte bränns.

Pasta med skinksås



4-5 port

300 g helgskinka eller julskinka i skivor
3 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 tsk senap
ev grillkrydda
svartpeppar

Strimla skinkan. Riv vitlök. Fräs detta i smör. På med tomatpurén och fräs. Slå över grädden. I med buljongtärning och senap. KOka ihop. Smaka av med grillkrydda och svartpeppar. Servera med valfri pasta.

Janssonrösti med creme fraiche, rom och rödlök



4 port

250 g fast, kall Janssons frestelse
1 ägg
1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
1 msk rapsolja
2 msk smör
ev flingsalt, beroende på hur salt Jansson är

Tillbehör:

2 dl creme fraiche
0,5 citron, skalet
lite citronsaft
0,5 rödlök
100 g rom, gärna sikrom
färsk timjan

Blanda creme fraichen med rivet citronskal och lite citronsaft.
Gör 4 plättar av Jansson, ca 3 centimeter tjocka.
Doppa i uppvispat ägg och vänd i panko. Stek gyllenbruna i smör och olja.
Lägg upp på tallrikar och på med en klick av citron fraichen, rom, rödlök och toppa med färsk timjan.



Skinkpiroger

8 st

1 burk creme fraiche
2 burkar färskost grekisk vitlök
1 vitlöksklyfta
julskinka
2 rullar färsk smördeg
ananasringar



Blanda ihop creme fraichen, färskosten och vitlöken. Rulla ut smördegen och skär i 4 lika stora bitar. Bred på lite av röran, lägg på en ganska tjock skiva skinka, bred på lite röra, en skiva skinka, mer röra, på med en ananasring, på med mer röra.



Vik ihop smördegen över och tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla ägg på pirogerna. In i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg, ca 20 minuter.

Capricciosa-crêpes


4 port

8 plättar
200 g rökt skinka
200 g riven ost
ca 2 dl burk tomatsås
150 g champinjoner
salt
peppar
olja till stekning
2 msk hackad oregano

1.Sätt ugnen på 225°C.
2.Stek 8 plättar
3.Strimla skinkan. Fördela skinkan, 3/4 av osten och tomatsåsen på plättarna. Rulla ihop till rullar. Lägg dem på en ugnsplåt.
4.På med resten av tomatsåsen. Strö över resterande ost och gratinera dem i ugnen i ca 5 minuter.
5.Skiva champinjonerna tunt och stek dem hastigt i en het panna med lite olja. Salta och peppra.
6.Lägg upp crêpesen på tallrikar. Skeda över champinjonerna. Strö över oregano. (Vill man kan man ha svampen i plättarna, men i vår familj är det bara jag som äter det.)

Julskinkssurpris



en lagom stor bit julskinka
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 majsburk
3 dl grädde
grillkrydda
tomatpuré
salt och peppar
mjöl

Servera med pasta.

Skär skinkan i skivor och skär sedan i mindre bitar. Hacka löken och fräs den i smör. I med skinkan och riv över vitlöken. Häll på grädde och pudra över grillkrydda. Klicka i lite tomatpuré. Salta och peppra. I med lite mjöl för att reda av den. Jag brukar använda mig av en tesil. Låt tjockna. I med majen och låt det bli varmt. Servera med pasta. Lite ketchup också så är kidsen nöjda.

Saffranspasta med rökt lax



2 port

rökt lax
1,5 dl grädde
0,5 fiskbuljongtärning
0,5 pkt saffran
citron
sambal
svartpeppar

Till servering:
2 port spagge
färsk timjan, repad
riven parmesan

Koka spaggen. Skär laxen i mindre bitar.
Häll grädde i panna, i med smulad buljongtärning, saffran, en skvätt citron, sambal och peppar. Låt koka ihop. I med laxen och låt bli varmt. Servera med repad, färsk timjan och rikligt med parmesan. Mums!

Gravlaxrullar med hovmästarkräm



4 portioner

500 g gravad lax i skivor
200 g naturell färskost
3 msk sötstark senap
3 msk finhackad dill

Garnering: gräslök, ev crostini till servering

Lägg ut en bit plastfolie och täck en yta på ca 25 x 25 cm med laxskivor omlott.
Blanda ihop färskost med senap och dill.
Bred ostblandningen på laxskivorna och rulla ihop med hjälp av plastfolien.
Spänn plasten hårt runt rullen och låt vila i kylen till servering.
Vid servering, skiva upp laxrullen i 1,5 cm tjocka skivor.
(recept från Mersmak)

Kalkon- och potatisgratäng

ca 400 g kalkonkött (benfritt)
5 dl sås till kalkon (bl a grädde, hönsbuljong, svartvinbärsgelé, soja, peppar, fransk senap)
12 potatisar
salt och peppar

Skala potatisen och strimla i matmixer till Jansson-stavar. Lägg i form och på med salt och peppar. Strimla kalkonköttet och blanda med potatisen. Slå över såsen och rör om. In i ugnen på 225 grader i ca 1 timme. Servera med gelé.



-Mama Skogly ♥

Gravlaxrullar med hovmästarkräm

Jättegott, speciellt att lägga på crostini så man får lite crisp i tuggan. Något för nyårs, kanske?¨



Gravlaxrullar med hovmästarkräm

4 portioner

500 g gravad lax i skivor
200 g naturell färskost
3 msk sötstark senap
3 msk finhackad dill

Garnering: gräslök, ev crostini till servering

Lägg ut en bit plastfolie och täck en yta på ca 25 x 25 cm med laxskivor omlott.
Blanda ihop färskost med senap och dill.
Bred ostblandningen på laxskivorna och rulla ihop med hjälp av plastfolien.
Spänn plasten hårt runt rullen och låt vila i kylen till servering.
Vid servering, skiva upp laxrullen i 1,5 cm tjocka skivor.
(recept från Mersmak)



-Mama Skogly ♥

onsdag 25 december 2013

Saffranspasta med rökt lax

Fest på rest. Så här i juletider brukar det ju lätt bli rester efter alla julbord. Här kommer ett himla enkelt recept och, mina vänner...jäkulskt gott. Ibland kan det enkla vara nog så gott. Den här vevar man ihop på under 15 minutos. Glöm för tusan inte att servera med parmesan. That´s da shit!



Saffranspasta med rökt lax

2 port

rökt lax
1,5 dl grädde
0,5 fiskbuljongtärning
0,5 pkt saffran
citron
sambal
svartpeppar

Till servering:
2 port spagge
färsk timjan, repad
riven parmesan

Koka spaggen. Skär laxen i mindre bitar.
Häll grädde i panna, i med smulad buljongtärning, saffran, en skvätt citron, sambal och peppar. Låt koka ihop. I med laxen och låt bli varmt. Servera med repad, färsk timjan och rikligt med parmesan. Mums!



-Mama Skogly ♥

Årets kalkonmiddag

Vi äter alltid kalkon dagen före julafton. I år blev det ett kryddsmör under skinnet på pippin, gjort av smör, timjan, rosmarin och citronskal. Potatisen till skalade vi och gjorde till klyftor, och lät det ugnssteka i flottet från kalkonen tills de fått färg och blivit klara. MUMS! En gräddig sås till, rödkål och brysselkål. Vilken middag!





-Mama Skogly ♥