Anette hade bakat mumsiga sommarbullar som vi fick till efterrätt i söndags.
24-26 st
100 g smör
2 dl mjölk
1 dl creme fraiche
25 g jäst
3/4 dl socker
1 ägg
9-11 dl mjöl
2 dl vaniljkräm
0,5 l jordgubbar
1 burk, 225g, äppelgelé
florsocker
250 grader
Smält smöret i kastrull. I med mjölk, creme fraiche. Värm degspadet till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke, häll degspadet över och rör tills jästen löst sig.
I med socker, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den lätt. Dela degen i 20 lika stora bitar, rulla till bullar och ställ på plåtar.
Låt jäsa 20 min under bakduk. När halva tiden gått, gör en fördjupning i varje bulle och klicka en matsked vaniljkräm i hålet. Låt jäsa utan bakduk 20 minuter till.
Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter. Låt svalna.
Skölj och skiva jordgubbarna. Lägg några skivor på varje bulle. Värm geléet på svag värme i kastrull så det blir rinnande. Låt svalna något, skeda det sedan över bären. Pudra med florsocker över vid servering. Gärna en klick glass till också.
-Mama Skogly ♥
Vilket intressant recept!
SvaraRaderaLåter verkligen gott
SvaraRadera