Blev bjuden på denna smarriga rätt av grannarna igår. Ett recept från en gammal Allt om mat som de använder sig av då och då. Ett stort plus är att det går att förbereda den i god tid.
"Serveras helt nygräddad, kall eller lätt uppvärmd (svept i aluminiumfolie i ugn ca 20 minuter). Vill du förbereda i mycket god tid kan laxfärsen förvaras fryst".
8 pers
800 g färsk laxfilé
2 äggvitor
1 ägg
2 tsk tomatpuré
2 msk konjak
2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
5 dl mellangrädde
1 dl hackad dill
Garnering;
500 g oskalade räkor
100 g färsk sparris
0,5 l ruccola och machésallad
2 avocador samt 1 msk pressad citronsaft
10-15 jordgubbar
ärtskott eller dill
Servering:
Romsås (4 dl creme fraiche, 100 g löjrom, 0,5 dl finhackad thaibasilika eller gräslök, 1 pressad citron, 1 krm mald vitpeppar)
sallad
kokt färskpotatis
Värm ugnen till 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 centimeter form med löstagbar kant. Ta bort skinnet och skär bort den brungrå delen utmed fiskens sida. Skär laxköttet i bitar. Mixa i matberedare. I med ägg, tomatpuré, konjak, salt och peppar och slutligen grädden lite i taget. Rör sist ner dillen för hand. Häll smeten i formen, släta till på ytan och grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Innertemp ska vara 70 grader.
Skala räkorna, lägg sparissen i kikande vatten 1 minut. Sila upp och doppa snabbt i kallt vatten. Skölj salladen, skala och skär avocadon i bitar. Pressa citron över den. Klyv jordgubbarna.
Servera med kokt potatis och romsås.
-Mama Skogly ♥
Gillas väldigt mycket när det går att förbereda. Gott med romsås...
SvaraRadera