Kräftskivans efterrätt tillagades av Kikkis dotter Emmeline.
Kexbotten:
400 g digestivekex
200 g smör
Fyllning:
600 g philadephiaost
2.5 dl kesella, 10 %
2 tsk vaniljsocker
1.5 dl strösocker
4 st ägg, ekologiska
1 dl vispgrädde
Chocolate swirl:
150 g mörk choklad, av bra kvalitet, 60 %
3 msk espresso
Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel). Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut kexblandningen till en botten i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna. Sänk ugnstemperaturen till 140 grader. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål. Blanda i strösocker och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner kaffet. Dela upp smeten i 2 skålar och blanda ner den varma chokladen i den ena smeten. Varva smeterna om varandra över kexbotten.
Dra ett mönster med en kniv eller tandpetare genom smeten. Grädda kakan i cirka 1 ½ timme tills den stannat helt. Låt svalna och servera kakan ljummen eller kylskåpskall.
-Mama Skogly ♥
Vilken smarrig efterrätt, ingen dålig gästkock det inte!
SvaraRaderaÅh, vad god den ser ut, verkligen duktigt av henne <3
SvaraRadera